Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS LÅNGARED 19:1 - husnr 1, LÅNGAREDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LÅNGAREDS KYRKA (akt.)
1996-03-11
Historik
Långareds kyrka uppfördes 1818 sånär som på tornet vilket uppfördes 1824 och fick nuvarande takutformning 1891. En sakristia byggdes till åt norr 1959 med bårhus i källaren.
Beslutet om att ersätta Långareds gamla träkyrka med en ny togs 1816. Kyrkan uppfördes med plats för 500 personer. Ritningarna till en nyklassicistisk kyrka utfördes 14 oktober 1817 av arkitekt J. P. Serén i Stockholm, troligen vid Kungl. Överintendentsämbetet. Kyrkan försågs med en tresidig avslutning där sakristian inrymdes. Byggstarten skedde våren 1818 och i juni uppstod stenbrist, men redan en månad senare var stenarbetet dock färdigt och oxarna för stenkörningen sålda. Efter en strid om predikstolens placering sägs man i oktober ha beslutat att sätta den över altarbordet i enlighet med prostens vilja. Sådana altarpredikstolar hade då varit moderna en tid och om inte prosten fick en sådan skulle han kräva tillbyggnad av en sakristia. Församlingen tyckte arrangemanget var vanprydande. Friherre Gripenstedt fick medla mellan parterna och lovade att bekosta en eventuell flyttning av predikstolen om platsen inte kunde accepteras. Altarpredikstolar förbjöds 1836 men denna stod kvar till 1908. Efter 29 veckors och tre dagars arbete efter första grundstenen (enligt en uppgift från 1829) skall kyrkan ha stått färdig att tas i bruk till första söndagen i advent 1818, som enligt en källa inföll den 29 november. I en redogörelse för kyrkobyggandet uppges att ingen arbetare "skadades alls" och att "bestyret skötte välborne Jacob Gripenstedt vars omsorg, hushållning och drift var outtröttlig". Yttre kalkslagning och putsning skedde 1819 men tornet uppfördes inte förrän 1824, efter ett beslut året innan. Till byggmästare valdes den flitigt anlitade Pehr Eriksson, en av Sandhults många kyrkobyggare. Möjligen var han byggmästare även 1818. Den gamla kyrkans torn, som stått kvar till dess, revs. Klockorna flyttades över till det nya tornet, som även skulle fungera som sockenmagasin för spannmål. Efter det att dåvarande Lena pastorats övriga tre församlingar på 1830-talet byggt en gemensam kyrka erhölls även mellanklockan från Lena kyrka.
1886 installerades först en kammarorgel som var för svag och skadades av temperaturväxlingarna. Den ersattes på 1890-talet med en orgel som stått i Christinae kyrka i Alingsås. Orgeln var tillverkad av Sven Fogelberg troligen på 1860-70-talet. 1891 gjordes en ritning till ett högt spetsigt torntak. Tidigare hade tornet enligt ritningen en låg lanternin med rundbågade öppningar och pyramidtak. 1908 tillkom nya bänkar ritade av arkitekt Gustav Pettersson i tidstypisk jugendstil med rundat, njurformat krön och svarvade pelare i gavelns framkant. Han utformade också en ny altaruppsats samt till predikstolen en ny fot och spjälräcke med svarvade pinnar, allt i en kurvig rokokostil. Altarpredikstolen bestod som sagt tills dess. Nu ställdes predikstolen fritt invid altarringen i norr. Nytt golv lades. I koret stod bänkar utmed sidorna och en mycket liten sakristia fanns bakom altaret. I vapenhuset fanns endast trappa i norr och i långhuset två läktartrappor vid västväggen. Originalritningarna visar i vapenhuset läktartrappa i norr och torntrappa i söder, men detta kanske inte kom till stånd eller också har läktartrapporna tillkommit vid okänd tidpunkt. I långhuset stod en kamin. 1917 tillkom en skorstensstock, som troligen ersatte ett plåtrör. 1924 gjordes ett klassiserande vindfång till sydporten med sidopilastrar och vinkelbrutet krön med välvd ruta. 1937 byggdes orgelverket om och ett fristående spelbord tillkom i stil med den bevarade gamla fasaden. Orgeln flyttades västerut. 1941 gjordes en ny yttertrappa med räcke till tornporten. 1946 drogs elektricitet in i kyrkan för värme och belysning.
1956 började arkitekt Erik Holmdal projektera en renovering men Holmdal avled och projektet togs över av arkitekt Axel Forssén. Holmdals uppmätningsritningar visar att sydportens fritrappa var större än tidigare, en ändring som antagligen tillkom 1924 i samband med vindfånget. Korbänkarna var heller inte markerade och därför sannolikt avlägsnade 1908. Renoveringen utfördes under 1959 och innebar att en separat sakristia byggdes till i norr så den gamla i koret togs bort. Under sakristian anlades ett bårrum. Ett nytt slammat tegelaltare med disk av mattslipad mörkgrå granit eller kalksten tillkom efter Forsséns ritningar och altarringen breddades. Altartavlan fick ny ram. Det hela flyttades österut. Korets östfönster upplevdes som bländande, så det sattes igen inifrån medan övriga fönster fick blyinfattade glas. Korgolvet förlängdes åt väster. Predikstolen flyttades intill nordväggen, byggdes om och trapploppets riktning ändrades. Man önskade en ny gammaldags predikstol med evangelister skurna av Erling Waldeby men Riksantikvarieämbetet medgav inte detta. Dopfunten fick en sockel av gnejs. Nya kortare bänkar, som skulle likna dem som fanns före 1908, tillverkades men med färre rader; i norr minskades antalet från 27 rader till 15, i sydväst från 14 till 6 och i sydöst från 10 till 7 gentemot ursprungsritningen. Under läktaren byggdes ett kapprum i norr och en elcentral i söder. Vapenhusets sekundära trägolv avlägsnades och det gamla kalkstensgolvet justerades. Sydporten fick en ny dörr med ekklädsel lik den gamla. De gamla nummertavlorna användes inte och på deras plats hängdes istället tavlor med friherrliga vapensköldar. Hela interiören målades om. 1967 gjordes en utvändig renovering då hela kyrkan och tornets plåtdel sandblästrades och allt målades om.
1996 gjordes en handikappramp till tornporten längs södra fasaden. 2003 företogs åter en genomgripande renovering som förändrade koret invändigt. Ett nytt fristående altare byggdes och altartavlan flyttades till ytterväggen. Altarringen gjordes flyttbar. I mittgången anordnades i golvet en höj- och sänkbar handikappramp. Läktarunderbyggnaderna vidgades och fick ny inredning. I den norra tillkom en handikapptoalett samt en ny läktartrappa. Åtta fönsterbågar byttes ut och fyra nya kalkstenssolbänkar tillkom. Hela interiören målades om. Exteriören reparerades och taket lades om.