Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS ÖDENÄS 11:1 - husnr 1, ÖDENÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖDENÄS KYRKA (akt.)
1997-03-19
Historik
Enligt ett sockenprotokoll från 1836 hade "socknemännen i Ödenäs länge insett behovet av en ny kyrkas uppförande, dels för den gamlas bristfälliga beskaffenhet, dels för den mer och mer tilltagande folkmängden, som icke rymmas i den gamla, även om hon kunde repareras." En sammanbyggnad med Hemsjö av ekonomiska skäl var ej att få till stånd p.g.a. det långa avståndet. Ritning upprättades 1839 av arkitekt F W Scholander vid Överintendentsämbetet. Följande år skred man till verket med stor entusiasm. Hemsjö bistod välvilligt med några dagsverken. Ritningarna följdes med viss modifikation: den södra mittporten slopades och altarväggens exedra blev endast ett pilasterflankerat rundbågsfält på vilket målades ett kors med svepning.
En renovering genomfördes 1902, varvid sannolikt nya fönsterbågar tillkom. Omkring 1880 hade ett begagnat orgelverk inköpts från en grannförsamling. 40 år senare klagade kyrkoherden över att orgeln var "ytterligt föråldrad och snart sagt oduglig". Frivilliga insatser i form av symöten och slöjdaftnar anordnades för att samla in pengar till byggandet av en "värdig och tidsenlig orgel". 1921 färdigställdes så en niostämmig orgel av Olof Hammarberg med 20-talsklassicistisk fasad ritad av arkitekt Karl Martin Westerberg. För att få plats med spelbordet försågs läktaren med en utkragning i samma utförande som bröstet i övrigt.
1925-26 renoverades kyrkan. Fasaderna omputsades och vitkalkades. Plåttäckningen på torntak och lanternin målades. För de invändiga arbetena svarade boråskonstnären John Hedæus. Nytt golv lades in. Predikstolen försågs med ett ljudtak och reliefer i sina fyllningar. Korgavelns lunett igenmurades på insidan. Sannolikt tillkom nuvarande altare och ovan detta en ny fyllning. Interiören fick en ny, enhetlig färgsättning. Väggarna kalkades med brytning mot grått. Takets väl bibehållna blå färg sparades men överlaserades lätt. Bänkar och dörrar målades i varmt brunt med rika marmoreringar. Marmoreringar utfördes även på altarväggens pilastrar, taklisten samt predikstolen och läktaren (båda sistnämnda med kraftig dragning åt grått). Kring takets kronfästen och altarväggens rundbåge utförde Hedæus med egen hand dekormåleri. Hans skiss till en ny altartavla (istället för det då övermålade korset) underkändes dock av Kungliga Byggnadsstyrelsen. I väntan på ny altartavla placerades ett äldre krucifix på altaret. Senast i samband med dessa renoveringsarbeten försågs kyrkan med två kaminer, placerade i norr och söder. Samma gäller dörrbladen till ytterporten i väster och till sakristian. Först 1933 löstes altarutsmyckningen. Den unge konstnären Paul B Petersén från Alingsås åtog sig att göra en altartavla av sitt förslag med namnet "Jesus vid tolv års ålder i templet", vilket hade väckt stort bifall hos församlingen.
1943 konserverades en madonnabild av ek. Konservator Thorbjörn Engblad avlägsnade den sentida påmålningen med vit oljefärg. 1944 godkändes ett renoveringsprogram av arkitekt Ärland Noréen. Den fuktskadade södra sidan av tornet åtgärdades. Torn och västgavel försågs med spritputs som skulle vara mer tålig än kyrkans övriga slätputs. Invändigt ombyggdes de obekväma och smala bänkarna. Gavlarna pålimmades, sitsarna nygjordes och ryggarna gjordes något lutande. Sannolikt slopades främre bänkraden för en utökning av korgolvet. Kaminer och skorstenar slopades 1947 till förmån för elektrisk uppvärmning. Även belysningen elektrifierades. 1952 blev klockringningen elektrifierad i enlighet med program upprättat av K G Bergholtz klockgjuteri. 1973 färdigställdes ett nytt orgelverk av Tostareds kyrkorgelfabrik, en åtgärd som saknade tillstånd från Riksantikvarieämbetet.
1981 omdanades det dittills välbevarade vapenhuset i enlighet med ritningar av arkitekt Henry Rygård. Den obekväma läktartrappan i norr ersattes av en ny i söder med skrubb under. Ett vindfång ordnades för ytterporten och en ny kapphylla insattes. Golvet belades med klinkers och taket kläddes med nya bräder. En trappa upp i tornet uppsattes ett spjälräcke och trappans vidare lopp inkläddes bakom en spånskivevägg. Tornrummets golv kläddes med heltäckningsmatta. Även läktargolvet kläddes med heltäckningsmatta och bänkarna avlägsnades. 1992 byttes den rostskadade röda zinkplåten på tornets nedre takfall. Lanterninens plåt målades in i samma rödbruna färg som den nya, likaså ljudluckorna. Fasaderna rengjordes från sin kraftiga algpåväxt och kalkades. Lagningar gjordes med KC-bruk likt befintligt. Arbetena utfördes av Ernströms Bygg AB. Sannolikt var det vid detta tillfälle som södra långsidans nya fönsterbågar tillkom. 1994 renoverades interiören av samma entreprenör. Väggarna som blivit målade med emulsionsfärg (sannolikt 1982 i samband med vapenhusrenoveringen) uppvisade kraftig bomputs. De omputsades därför. Tak och inredning uppvisade viss färgflagning och bättringsmålades. Följande år rengjordes altartavlan av konservator Thomas Petéus. Skador på ramverket retuscherades. Kurbitsbården fixerades och rengjordes.