Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND HOBY 26:1 - husnr 1, VÄSTRA HOBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västra Hoby kyrka (akt.), VÄSTRA HOBY KYRKA (akt.)
2015-09
Historik
Västra Hoby uppfördes ursprungligen under romansk tid med rektangulärt långhus och tresidigt kor. Senare under medeltiden tillkom västtorn samt vapenhus i norr. 1830 gjorde kyrkoherden i Hoby och Håstad, Nils Christian Qviding, en beskrivning över kyrkan. I stora drag var det den romanska kyrkan han då beskrev. Kyrkobyggnaden var helt byggd i sten, bortsett från tornets trappstegsgavlar som var i tegel. Taken var avtäckta med bly. Långhuset nåddes genom kyrkans enda ingång som var förlagd i det norra vapenhuset. Tornets bottenvåning var en del av själva kyrkorummet, i vilket det fanns 19 bänkrader för kvinnor norr om mittgången och 19 för män söder om. Långhuset var välvt med tre kryssvalv och koret med ett. I koret fanns förutom dopfunt, altare, altarskåp och altarrundel även klockarstol samt brudstol. Predikstolen var placerad mot långhusets södra vägg, närmast triumfbågväggen och koret, för att predikanten skulle få så mycket dagsljus som möjligt. Fönstren i de romanska kyrkobyggnaderna var i regel placerade på den södra fasaden, mer sällan mot norr, den ”onda sidan”.

I slutet av 1800-talet hade församlingen växt ur sin medeltida kyrka och beslöt sig därför för att låta bygga en ny. Ritningarna upprättades av byggmästare N. Thulin i Malmö och var klara 1884. Man behöll det medeltida västtornet, i övrigt revs den gamla kyrkan till grunden. Det dyrbara blyet som legat på taken togs emellertid till vara, och en del annat byggnadsmaterial återanvändes vid kyrkbygget.

Den nya kyrkan anslöt till den vid tiden populära nyromanska stilen med rundbågen som främsta formelement. Långhuset gjordes bredare än tornet och koret fick en tresidig absid. Blyet från den gamla kyrkans långhustak omstöptes och lades på tornet. Det nya långhuset och koret försågs med ett enkelfalsat tak av galvaniserad järnplåt som målades. Interiört valvslogs långhuset med ett femdelat tunnvalv, vars kassetter försågs med dekorativa målerier. Även korabsidens hjälmvalv pryddes av dekorativt måleri medan tribunbågen och korfönstrens omfattningar gavs en avvikande färgsättning.

Den nya kyrkan togs i bruk någon gång under senare hälften av 1887.

1903 skadades torntakets norra sida i en storm. Man valde då att ersätta blytaket med galvaniserad järnplåt. Även det södra takfallets blytäckning byttes ut mot galvaniserad järnplåt ett antal år senare. Den södra sidans plåt lades emellertid med förskjutna tvärfalsar till skillnad från den norra sidan som var belagt med enkelfalsad plåt.

1954 försågs kyrkan med elektricitet. De nya installationerna omfattade servisledning,
mätarcentral, elvärmeanläggning samt ljus- och kraftanläggning.

1966 fick kyrkan ett nytt orgelverk tillverkat av A. Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Den äldre orgelfasaden av A. V. Lundahl behölls.

I början av 1970-talet hotades kyrkan av rivning på grund av ett kraftigt angrepp av husbock i takstolarna samt ett sviktande besöksunderlag. Trots dåliga utsikter bevarades kyrkan, mycket tack vare den dåvarande landsantikvarien Evald Gustavsson som även skötte den antikvariska medverkan vi restaureringen. Restaureringen genomfördes 1974 och utfördes till stor del som beredskapsarbete. Bland annat förstärktes takstolarna, plåttaket över långhuset lades om och fasaderna putsades om. Det genomomfördes även en murverksundersökning där man bland annat upptäckte en igenmurad liten dörr på andra våningen i tornets norra sida. Dörren visar att det tidigare funnits en utvändig torntrappa. Tornets bottenvåning var som tidigare beskrivits en del av kyrkorummet, vilket styrker antagandet att uppgången till tornets övre våningar skett utifrån.

1980 återfick kyrkan sitt medeltida altarskåp, vilket sedan 1897 varit deponerat hos Kulturen i Lund.

2003 flyttades orgelverket från Odarslövs kyrka till Västra Hoby. För att få plats med orgelverket byggdes orgelläktarens mittparti ut, vilket även inbegrep att en av långhusets ljuskronor flyttades fram. Orgelns bälg placerades i tornrummet. Ett år senare, 2004, genomfördes en utvändig restaurering av kyrkan. Tornets tak ersattes med ny skivtäckning av varmförzinkad plåt, vilken målades. Samtliga fasader putslagades och målades med ren silikatfärg.

2014 togs fyra bänkrader bort under orgelläktaren för att göra plats för kyrkkaffe, vilket saknats sedan församlingshemmet avyttrades på 1990-talet.