Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KROKOM ALSENS PRÄSTBORD 1:2 - husnr 5, ALSENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ALSENS KYRKA (akt.)
2005-12-31
Historik
Föregångaren till dagens kyrka låg troligtvis vid nuvarande bårhuset och togs ur bruk i och med att nya kyrkan stod färdig 1847. Den stod kvar en tid som ödekyrka innan den revs vid slutet av 1800-talet. Kyrkan bestod av ett långhus med tresidigt avslutat kor i öster och timrat vapenhus i väster. I nordost fanns en murad sakristia. Kyrkan täcktes av ett valmat säteritak. Den östra delen av kyrkan byggdes om 1757-58 under ledning av Per Olofsson i Dillne medan den västra delen av långhuset troligen var medeltida.

Nuvarande kyrkan stod färdig 1847 uppförd i sten efter ritningar av Theodor Edberg. 1919 härjades den av en våldsam brand som bara lämnade yttermurarna kvar. Återuppbyggnaden genomfördes 1922-24 efter ritningar av Gustaf Holmdahl. Exteriören bibehölls frånsett att tornets lanternin omformades till dagens mer kubiska form. Interiören förändrades dock, bl a minskades kyrkorummet genom murade rundbågiga arkader utmed långsidorna.

1947 genomfördes en utvändig restaurering då bl a samtliga trappor fick ny grundläggning och byte av skarvade fönsterbänkar i sten till hela längder i ny sten.

Elvärme installerades 1949 och 1954 lades träbjälklag över kryputrymme i långhuset på grund av rötskador. Vid samma tillfälle utfördes invändiga putslagningar av sprickor samt avfärgningsbättringar. Installation av mekanisk klockringning.

1990 byttes befintlig skivtäckt svartplåt ut och ersattes med skivtäckt kopparplåt. På bårhuset ersattes täckningen av falsad skivtäckt stålplåt med dubbelfalsad skivtäckt kopparplåt och utsmyckningarna i trä byttes ut mot nytillverkade kopior som målades med vit linoljefärg. 1995-96 genomfördes i kyrkan en invändig renovering och konservering av fasta och lösa inventarier. Läktarunderbyggnaden tillkom. 2000 byggdes entrétrappen om och handikappsanpassades genom en ramp. Fasaden restaurerades genom putslagning och kalkavfärgning samt lagning av fönsterbänkar. Entreprenör var K-konsult, Östersund. 2002-2003 förgylldes korsgloberna på kyrktornet och rötskador i deras infästning åtgärdades.