Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING GÖSSLUNDA 36:1 - husnr 4, GÖSSLUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖSSLUNDA KYRKA (akt.)
1995-07-17
Historik
GÖSSLUNDA KYRKA - Kyrkan byggdes troligen under första hälften av 1100-talet. Den bestod ursprungligen av ett rektangulärt långhus, smalare, rakslutet kor och i väster ett murat torn. Taket välvdes under senmedeltid med kryssvalv, som dekorerades med kalkmålningar. Troligen tillkom under senmedeltid även vapenhus och sakristia. Från tidig medeltid är bevarat långhusmurar och samtida torn, mittpartiet av östra korväggen, en inre sydportal, en runsten, en Eskilstunakista, romanska reliefer och en dopfunt. Troligen är även västportalen ursprunglig. Ett murat altare kan vara medeltida. Altaruppsatsen tillkom sannolikt 1698. Predikstolen och en basunängel är från tiden omkring 1700. Vid samma tid kröntes tornet med en hög "spira".
På 1700-talet var kyrkan förfallen och tankar på rivning fanns redan då. 1788 uppsattes nuvarande grindstolpar i sydväst. En reparation beslutades 1818 och utfördes sannolikt. Koret breddades till långhusets bredd efter en brand 1851. Östra korväggen bevarades dock. Tornet försågs nu med huv istället för "spira". Samtidigt revs de medeltida valven och kyrkorummet fick ett plant trätak. Tornmuren sänktes jämfört med tidigare. Fönstren fick troligen sin nuvarande form. 1907 ansökte församlingen om rivning av kyrkan, men istället genomfördes en renovering 1913 - 1914. Orgelverk inköptes från Nordfors och co. Underliggande färglager på altaruppsats och predikstol, vilka under en period varit övermålade, framtogs av C.W Pettersson. Färgerna var dock inte de ursprungliga. Under arbetena hittades en runsten. Ett äldre läktarbröst påträffades av Pettersson, men var då redan uppsågat till ved. Läktaren ombyggdes och fick nya bänkar. I kyrkorummet tillkom ny bänkinredning med användande av gamla dörrar, orgelfasad enligt ritning av Ragnar Östberg, altarring, nischer för kaminer med galler, nisch för altare, skorsten med flöjel och ett kors. Sockeln reparerades och murarna fogades med cementblandat bruk. Tornet förhöjdes ett skift och fick torntak istället för huv. Även på kyrkorummet lades ett nytt och högre yttertak. Detta täcktes med skiffer istället för, som tidigare, med tegel. Fönstren fick nya bågar samt solbänkar. Nya ytterdörrar, innerdörrar och nya tornluckor insattes. Ritningarna var gjorda av arkitekt Ragnar Östberg och Anders Roland. Målarmästare Bergqvist, Lundsbrunn, medverkade vid arbetena.
1922 installerades elektricitet. 1928 målades kyrkan invändigt. Innertaket, som tidigare varit klätt med väv, lagades och gipsades. Även visst utvändigt underhållsarbete utfördes. 1936 flyttades och restaurerades en runsten genom G.A. Hellman.1950 infördes elvärme och 1959 elektrisk klockringning och lucköppning.
Kyrkogården omplanerades 1952, enligt förslag av Hjalmar Karlsson, Karlstad. Den utplanades och häckar planterades i den brantaste delen. Gamla stenkors och en så kallad Eskilstunakista uppställdes vid muren. 1954 lagades sprickor i tornet. Byggmästare var August Hurtig, Lidköping. 1956 beslutades om vitlimning av väggar och tak invändigt samt målning av fönster och dörrar. 1976 utvidgades kyrkogården och en ekonomibyggnad uppfördes.
Kyrkan genomgick 1997 - 1998 en grundlig renovering. Altaruppsats, altartavla, predikstol, ljudtak, epitafium och basunängel konserverades genom konservator Rolf Karlsson, som fäste det översta färglagret. Interiören, inklusive bänkar, orgelfasad, altarring och läktarbröst, ommålades. Väggarna täcktes med kalkfärg , taket och taklist med oljefärg. En bänk i sydväst borttogs och ny textilförvaring samt förråd inreddes i sakristian. Orgelverket utbyttes av Smedmans orgelbyggeri, altarringen sektionerades och ny elcentral byggdes. Bänkvärmare och paneler insattes. Måleriarbeten ombesörjdes av Mellby måleri - och mattservice och murningsarbeten av Zälles . 1999 togs en del buskar och träd ned och 2000 renoverades taket genom JA´s Skifferanläggningar AB.