Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ENDRE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ENDRE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Endre kyrka (akt.), ENDRE KYRKA (akt.)
Historik
Kyrkans byggnadshistoria
Kyrkan är i sin helhet uppförd på medeltiden. Den första kända kyrkan på platsen påbörjades i slutet av 1100-talet och bestod av en absidkyrka med torn i väster. Tornets nedre del är vad som återstår från denna tid.

Koret med sina glasmålningar och sakristian uppfördes omkring 1250.
Omkring 1300 utökades koret med ett långhus samt en bönekammare, vilken byggdes i det sydvästra hörnet, mellan långhuset och tornet. Detaljer av absidkyrkan återanvändes i den nya kyrkans fasader, bl.a. delar av en rundbågsfris samt fasadskulpturer och den numera igenmurade sydportalen.

I mitten 1300-talet höjdes tornets murar till nuvarande höjd, och i slutet av samma århundrade gjordes en utvidgning norr om tornet motsvarande bönekammaren i söder. Tornmurarna genombröts så att de tre rummen i bottenvåningen öppnades mot varandra och mot långhuset. Tornet vilade därmed huvudsakligen på valvbågarna, vilket av allt att döma visade sig vara otillräckligt: stödpelare sattes upp, vilket troligen skedde i början av 1400-talet.

Kyrkan dekorerades invändigt i mitten av samma århundrade med en passionssvit på kor- och långhusväggarna.

Sedan byggnadstiden har endast små ändringar gjorts på kyrkans exteriör, bl.a. har tornpaneln bytts ut mot ekspån, och ett fönster togs upp i sakristians norra mur då ett pannrum inrättades öster om densamma. Den senare förändringen genomfördes i samband med en stor restaurering 1915-16, då även tornbågarna förstärktes ytterligare och försågs med spetsbågar, och ett tegelvalv slogs över rummet i tillbyggnaden i nordväst. Där inrättades även ett dopkapell. Muralmålningarna togs fram av konservator C. W. Pettersson och glasmålningarna kompletterades. Träväggarna mot tornrummen togs bort, en del av dem återanvändes på norra tornmurens ursprungliga plats. Nytt golv lades in i hela kyrkan och den romanska kyrkans grund undersöktes. Ett pannrum inrättades vid sakristian och centralvärme drogs in.

De senaste restaureringarna
En restaurering genomfördes 1985 då bl.a. spåntaken lades om. Tornet var tidigare klätt med ekspån, långhuset med furuspån, och på koret låg tegel. Samtliga tak belades nu med furuspån, och fasadsprickorna fylldes igen.

1995 genomgick kyrkan en inre restaurering. Arbetena omfattade rengöring av målningarna och omkalkning av samtliga omålade väggytor. Kyrkan försågs också med ett nytt värmesystem. Ett Mariaaltare rekonstruerades i långhusets nordöstra hörn.