Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND ETELHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, ETELHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Etelhem kyrka (akt.), ETELHEMS KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Kyrkans byggnadshistoria
I slutet av 1100-talet uppfördes den första kända kyrkan på platsen, den bestod av ett kor och ett långhus. Den nuvarande norra tornportalen tjänstgjorde troligen som huvudingång i söder, och lejonskulpturen som idag är inmurad i långhusets sydvästra hörn anses höra samman med denna portal. Kort därefter, i början av 1200-talet, uppfördes det nuvarandetornet.
Omkring 1300 fick den romanska kyrkan ge plats för en ny, större byggnad i gotisk stil, vilka knyter an till den gotländske stenmästaren som är känd från bl.a. Hellvi kyrkoportal, Lafrans Botvidarson. Kyrkan smyckades invändigt med både glasmålningar och muralmålningar.
Sedan byggnadstiden har endast mycket små förändringar gjorts på kyrkans exteriör, den största av dessa utfördes 1791 då tornhuven revs för att ge plats åt en gustaviansk lanternin efter ritningar av C. F. Adelcrantz. Den rivna huven var sannolikt en spetsig tornhuv av ordinär gotländskt modell.
I början av 1800-talet togs ett fönster upp i långhusets norra mur. En omfattande restaurering genomfördes 1879-83 då taken täcktes med tjärade spån och långhusets norra fönster försågs med mittpost, masverk och solbänk av huggen kalksten. Inredningen nyanskaffades eller målades om efter förslag av arkitekt C. Grundström.
Lanterninen ersattes 1911 med en spetsig tornhuv uppförd efter ritningar av byggmästare Nils Pettersson, Visby.
De senaste restaureringarna
En omfattande restaurering genomfördes 1957-58 under ledning av arkitekt Jörgen Fåk då bl.a. muralmålningarna togs fram. Läktaren revs och i dess ställe uppfördes ett orgelpodium, orgeln försågs med ny fasad. Bänkinredningen nygjordes liksom altarskranket. Övrig inredning konserverades och nytt golv lades in i hela kyrkan med elektrisk golvuppvärmning.
Inom loppet av åtta år blåste olika delar av tornhuven ned i två olika stormar, den första i december 1973, den andra 1981. Med bl.a. dessa stormar åtanke genomfördes en utvändig restaurering 1985 då tornhuven nybyggdes i sin helhet, kor och långhus fick nya takstolar. Åskskydd monterades och avvattningen sågs över. Fasaderna färgades om och murarna förstärktes.