Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND KLINTE KYRKOGÅRDEN 3:1 - husnr 1, KLINTE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Klinte kyrka (akt.), KLINTE KYRKA (akt.)
2008-01
Historik
Klinte kyrka är till sin helhet uppförd under medeltiden, förmodligen uppfördes tornets nedre del under den första hälften av 1200-talet. Omkring 1300 ersattes de på 1100- eller 1200-talen byggda koret, sakristian och långhuset med större gotiska byggnadskroppar. I samband med denna ombyggnad eller något senare byggdes tornet på till den höjd det har idag.

Kyrkans exteriör har ändrats mycket lite sedan medeltiden, dock har den genomgått ett antal omfattande restaureringar; 1865 – väggarna i kyrkorummet skrapades rena och gjordes släta, det västra mittfönstret förstorades. Den västra orgelläktaren ändrades, korbänken byggdes om och kyrkbänkarna målades i ekfärg. Nytt golv lades i sakristian och flisen lades istället i kyrkorummet.

1910 genomfördes en utvändig restaurering som endast nämns som hastigast i en tidningsartikel utan närmare uppgifter. 1933 utfördes en invändig restaurering efter förslag av Erik Fant, konserverings- och målningsarbetena utfördes av C. W. Pettersson, byggnadsarbetena leddes av byggmästaren Bergsten. Interiören putsades med cementputs, muralmålningar togs fram och konserverades. Bemålningen på inredningen från 1800-talet togs bort, den norra läktaren slopades och den västra byggdes om. Bänkarna byggdes om och målades. Kyrkan försågs med värmeledning.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga restaureringen genomfördes 1966 – då lades taken om, hängrännor och stuprör monterades, putsen avlägsnades och fasaderna fogströks, portalerna sandblästrades.

Den senaste invändiga restaureringen gjordes 1977, Leif Olsson ledde arbetet tillsammans med konstnären Harald Norrby. Muralmålningar och putsristningar togs fram, de dokumenterades och kalkades över, en nisch i korets togs upp. Fönsterbågarna målades och försågs delvis med nytt glas. Den norra tornportalen togs upp och dörrens invändiga målning rengjordes. Nytt golv lades i altarrunden samt i sakristian. Branddörrar, landgångar och elektrisk belysning på vindarna och i tornhuven. Läktaren revs, och bänkarna i tornrummet slopades, flera inventarier konserverades.