Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN VEMDALENS KYRKBY 108:1 - husnr 1, VEMDALENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VEMDALENS KYRKA (akt.)
Historik
Vemdalens kyrka stod klar 1763 och ersatte en äldre träkyrka från 1624 placerad något söder om dagens. Byggmästare var Olof Månberg vilken sedan 1740- talet var verksam i Jämtland som stapelbyggare och snickare. Innan Vemdalen hade han byggt en idag försvunnen kyrka i Föllinge, även den med åttkantig grundplan. Hur Olof Månberg utbildade sig eller var han gjorde det är inte klart. En förebild för sin kyrka i Vemdalen kan han ha haft i Graninge brukskyrka i Ångermanland, ett bruk varifrån diverse material för byggverksamheten i östra Jämtland ofta hämtades.

Jöns Ljungberg som finns representerad i kyrkan genom predikstolen var den person som introducerade rokokon i Härjedalen. Hans verksamhet var lokalt begränsad och det blev aldrig några uppdrag utanför Härjedalen. Förutom predikstolen i Vemdalens kyrka tillverkade han två till. Delar av en predikstolskorg finns bevarad i Tännäs kyrka. Altarring och altaruppställning gjordes av Jonas Granberg. 1810- 11 fick kyrkan en korbåge tillverkad av Olof Ingebriktsson som varit elev hos Jöns Ljungberg. Detta sena arbetet i böljande rokoko kom också att bli det sista. Läktaren byggdes under samma tid. Under åren 1817- 18 utförde Pehr Sundin altartavlan med motivet ”Korsnedtagningen”.

Mellan åren 1918- 20 genomgick kyrkan en interiör och exteriör restaurering efter förslag från 1911 av Fredrik Falkenberg. Då förstyvades kyrkans väggar med tre vertikala bjälkar på vardera långväggen och taket förstärktes med extra hammarband samt isolerades. Spiran riktades och ett nytt krön av smidesjärn ersatte ett äldre träkors. Takkam sattes även på sakristian och exteriören målades om. Värme installerades och ett pannrum byggdes under sakristian. Skorstenen placerades öster om kyrkan för att inte skada byggnaden. I vapenhuset byggdes ett vindfång och härifrån fick de nya läktartrapporna sin uppgång. I samband med detta gjordes inbyggnader mot kyrkorummet. Bänkgavlarna breddades för att få en bekvämare bänkinredning och korbänkarnas läge ändrades. Interiören målades om och äldre färgsättning togs fram. Altarringens knäfall sänktes, stoppades och schaggkläddes. Troligtvis blev de befintliga ytterbågarna innanfönster och ersattes av nytillverkade. Orgel byggdes av Åkerman och Lunds Nya Orgelfabriks AB.

1950 installerades ett nytt orgelverk från Åkerman och Lund och 1954 installerades elvärme. 1958- 59 togs en separat ingång upp till sakristian i norr. Barockmålningar från den gamla kyrkan hittades på återanvända bräder i sakristians innertak. Målningarna som var utförda av Roland Johansson Öberg från Ulvön i början av 1700- talet togs fram och konserverades. 1983 genomfördes exteriör och interiör ommålning av Per Halvarsson. Konservering utförd av John Rothlind, Jämtlands läns museum. 1999 restaurerades fasad och fönster samt trästaketet kring anläggningen. Spåntaken kompletterades och ströks med tjära. Det befintliga värmesystemet ändrades. Förslaget var upprättat av Leif Markström och arbetena utfördes av Stig Nilsson och Per Halvarsson.