Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND MÄSTERBY KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, MÄSTERBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Mästerby kyrka (akt.), MÄSTERBY KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Mästerby kyrka är med undantag för sakristian, som kom till 1790, i sin helhet uppförd under medeltiden. Absidkoret och långhuset uppfördes omkring år 1200 medan tornet byggdes i mitten av samma århundrade. Huvudingången förlades då till tornet och den gamla ingången, långhusets sydportal, flyttades till långhusets norra sida. I mitten av 1300-talet höjdes långhusets murar och valv slogs över både kor och långhus.

Sedan byggnadstiden har endast smärre ändringar gjorts på kyrkans exteriör. Vid en restaurering 1862 belades taken med spån, nya fönsteröppningar togs upp och långhusportalen murades igen.
Tornet reparerades 1887 efter att ha skadats av ett åsknedslag, och 1903 taken förnyades spåntaken efter att kyrkan brandhärjats, även tornhuvens panel byttes ut.

En omfattande restaurering genomfördes 1922 efter ett förslag utarbetat av arkitekt Anders Roland vid Överintendentsämbetet i Stockholm. Muralmålningar togs fram och konserverades. En kamin installerades. Långhusportalen återupptogs, triumfkrucifixet hängdes tillbaka i triumfbågen och bänkinredningen ändrades.

Kyrka har en rik målningsskrud från olika epoker från 1200-talet fram till 1700-talet, renoverad och kompletterad på 1500- och 1600-talen, vilket gör det svårt att avgöra var gränserna mellan de olika tidsperioderna går.

Från omkring 1200 finns målningar i absiden (Kristusfigur) och dekorativa inramningar av sakramentsskåpet och det östra fönstret i koret, samt i en nisch i långhuset (madonnabild). Målningarna i långhusvalven är troligen från 1300-talet. Från 1400-talet finns i långhuset förutom kvadermålning på triumfbågen, en passionsfris och en fyrpassfris även en S:t Kristofferbild och – ovan triumfbågen – ”Yttersta domen”. I slutet av 1500-talet målades rankor, blommor och basunblåsande änglar i koret. Omkring 1600 tillkom två bilder i koret, ”David med slungan” och ”Syndafallet”, den senare daterad 1633. På 1700-talet målades södra portalens smyg, triumfbågen samt övriga valvbågar.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga restaureringen genomfördes 1989 då taken lades om och tornpanelen byttes och åskskyddet kompletterades. Fasaderna putsades om med spritputs och avfärgades grå.

Den senaste invändiga restaureringen gjordes 1991-92 då bl.a. väggar och valv rengjordes, ett nytt värmesystem installerades och belysningen kompletterades