Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN ÄNGERSJÖ 9:3 - husnr 1, ÄNGERSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄNGERSJÖ KYRKA (akt.)
2006-04-01
Historik
Kyrkan uppfördes 1744 i träkonstruktion och redan 1780-81 byggdes den om under ledning av Per Tholsson. 1847 påbyggdes kyrkan i västra delen med ett torn. En ny kyrka planerades i Ängersjö vid början av 1900-talet, planer som skulle innebära att den befintliga byggnaden skulle rivas. Med anledning härav fick Sven Brandel i uppdrag av Riksantikvarieämbetet att besiktiga kyrkan 1930. Vid denna tid hade flera församlingsbor ändrat ståndpunkt och ansåg att kyrkan borde behållas. Brandel gjorde ett program för restaurering och tillbyggnad av kyrkan vilket innebar att en vägg uppfördes under läktaren för att avskilja ett utrymme och på så sätt erhålla ett vapenhus. Vidare utfördes ombyggnad av läktartrappan, korväggen i kyrkorummet togs bort och sakristian ombyggdes till kor. En ny sakristia byggdes till norr om koret och omläggning av golven i bänkkvarteren utfördes. Bänkarna byggdes om och reparation av rötskadade delar i väggarnas nedre delar utfördes. Befintliga spåntak ersattes med skiffer.


Fotografier från 1906 visar kyrkorummets interiör mot koret före restaureringen. Av bilderna att döma var det en interiör som gick i vitt och guld. Predikstol, altarring, nummertavla, bänkar, tak och väggar ser ljusa ut. På östväggen på var sida om altare och predikstol fanns två dörröppningar, den norra med säkerhet öppningsbar, den södra möjligen blinddörr. Mellan dörrarna var den nedre väggdelen upp till dörrfodrens övre kant målade i kvaderimitation. Däröver tog ett skenperspektiv med korintiska kolonner vid, de fyra främre prydda med bladrankor virade upp längs skaftet. De två yttre bar upp en båge med kassettimitation, och utmed bågen samt skenperspektivets ytterkant hängde draperier ner. De mellersta bladprydda kolonnerna ”bar upp” predikstolens ljudtak. Ovan ljudtaket fanns en strålsol som möjligen hängde från taket. På var sida om skenperspektivet fanns ramar med bladrankor som snodde sig runt dessa.

Vid restaureringen 1931 anlitades byggmästarna K. Pettersson och P . Eriksson i Ytterhogdal och konserveringsarbete och målning utfördes av konservator Olof Karlsson, Fillsta. Altarbonad och krucifix levererades från Licium i Stockholm och orgeln kom från Skandinaviska orgelfabriken i Stockholm.