Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND SJONHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, SJONHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Sjonhem kyrka (akt.), SJONHEMS KYRKA (akt.)
2006-01
Historik
Sjonhem kyrka är med undantag av sakristian i sin helhet uppförd under medeltiden. Kyrkans äldsta delar är tornet, vilket uppfördes i början av 1200-talet som en sista etapp i byggandet av en romansk stenkyrka. Det kor och det långhus som hört till denna äldsta romanska kyrka byggdes i slutet av 1100-talet och revs i samband med att motsvarande byggnadsdelar – de nuvarande – uppfördes vid mitten av 1200-talet. Sakristian tillkom 1818.

Sedan byggnadstiden har endast smärre ändringar gjorts på kyrkans exteriör. Vid sidan av sakristibygget i början av 1800-talet har ett nytt fönster tagits upp i långhusets norra vägg, sannolikt någon gång under 1800-talet. Vid samma tillfälle ändrades det södra långhusfönstret till motsvarande utseende. Dragstag sattes in i långhuset under slutet av 1800-talet, då även en uppvärmningsanordning i form av en vedkamin kom till. Den ersattes på 1960-talet av ett centralvärmesystem med oljepanna i ett nyinrättat pannrum i sakristian.

Långhuset har under en period varit försett med falsat plåttak (1886-1961) medan koret haft tegeltak (troligen sent 1800-tal – 1961). Dessförinnan hade hela kyrkan faltak. Fasaderna var från 1800-talet och fram till 1960-talsrestaureringen spritputsade och försedda med vita, slätputsade hörn, fönsteromfattningar etc.

De senaste restaureringarna
Den senaste utvändiga restaureringen gjordes 1986 då bl.a. tornhuven reparerades och försågs med ny panel och kyrkan i övrigt utrustades med hängrännor, stuprör och åskledare.

Vid en tidigare omfattande restaurering 1961-62 utfördes en rad såväl ut- som invändiga arbeten. Tornhuven nybyggdes med samma utseende som den gamla, taken lades om med återgång till det gamla takmaterialet (falar) där det ändrats under 1800-talet. Invändigt putsades väggar och valv om, kalkmålningarna i valvhjässorna togs fram, predikstolen och dopfunten flyttades och bänkinredningen ändrades, bl. a. inrättades ett orgelpodium i bakre delen av långhuset. Elektrisk belysning och – som nämnts – centralvärme installerades. Tornuppgången flyttades till långhusets västra del så att tornrummet frilades.