Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND SPROGE KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, SPROGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

sproge kkyrka (akt.), SPROGE KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Sproge kyrka byggdes i början av 1200-talet, tornet är dock tillkommet omkring år 1300. Kyrkan har troligen föregåtts av en träkyrka, av vilken rester hittades i samband med en restaurering 1965. Som golvplankorna i långhuset hade väggplankor från en träkyrka återanvänts.

En efter gotländska förhållanden omfattande ombyggnad av kyrkan gjordes under kyrkoherden Per Wallgrens tid på 1830- och 40-talen. Kyrkans tak sänktes och försågs med tegel, och nya, stora fönster togs upp. Interiören ändrades även radikalt, bl.a. genom att kryssvalven i långhuset ersattes med ett trätunnvalv.

Restaureringar i sen tid (1939 och 1965) har i viss mån återställt interiören, medan exteriören bibehållit 1800-talsutseendet. Av kyrkans delar är det tornet som ändrats minst sedan medeltiden.

De senaste restaureringarna
1965 genomfördes en inre restaurering efter förslag av arkitekt Olle Karth, Visby. Den omfattade bl.a. kalkning av väggar och valv, vitlasering av långhusets tunnvalv, och inläggning av nya kalkstensgolv i hela kyrkan. Vidare revs läktaren, orgeln och dopfunten fick en nya platser, bänkarna byggdes om och predikstolen byggdes om, torn- och långhusportarna brädkläddes och fönsteröppningarna försågs med nya snickerier med antikglas.

Den senaste utvändiga restaureringen genomfördes 1995 efter förslag av arkitekt Jan Utas, Visby. Bl.a. lagades och avfärgades fasadputsen, socklar och hörnkedjor foglagades och minnesstenen ovan sydportalen konserverades (1996). Kor- och långhusets takstolar samt tornhuven reparerades. Tillgängligheten på vindarna och i tornhuven förbättrades med landgångar, stegar och belysning