Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STRÖMSUND GÄDDEDE 1:133 - husnr 2, FROSTVIKENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FROSTVIKENS KYRKA (akt.), GÄDDEDE KYRKA (akt.)
Historik
Vikens kapell, färdigt 1799, var Frostvikens första kyrka. När den nya kyrkan skulle byggas lades den på en ny plats. Gäddede by hade efter hand förtätats och placeringen blev därför förklarligt här i socknens centrum. Ett kostnadförslag till ny kyrka upprättades 1827 och byggnationen påbörjades troligen 1833- 34 efter kapellpredikanten Magnus Selbergs ritningar, omarbetade av Axel Almfelt på ÖIÄ. Byggnationen leddes av Selberg och för snickeriarbetet stod Ol. Schulsson. Kyrkan uppfördes av församlingsborna genom dagsverken. Det var en stor kraftansamling av de närmare 600 personerna och den 24 juni 1839 invigdes den nya kyrkan med plats för 350 sittande. Vid tillfället var den långt ifrån färdig och först på 1870- 80- talet var arbetena slutförda. Båda klockorna i Vikens kapell flyttades nu till den nya kyrkan och kring kyrkogården anordnades en mur av skiffer. Kyrkan uppfördes i resvirke med sakrisita vid östgaveln och västtorn med lanternin. Takfallen var ursprungligen täckta med spån och stommen brädfodrad. Interiören målades vit med kokad sötmjölk som bindemedel istället för den dyra linoljan.

Under slutet av 1800- talet genomfördes en hel del åtgärder för färdigställandet av kyrkan. 1865 togs en dörr upp på sakristians nordsida och kyrkan rödfärgades. 1873 försågs tornet med trappor istället för lösa stegar och året efter byggdes läktaren. Ett orgelharmonium köptes in först 1881. Två år senare genomfördes en renovering där spåntaket ersattes med ett galvaniserat plåttak, troligtvis omålat. Fler fönster togs troligen upp i sakristian och interiör samt exteriör målades vit. Troligtvis påmålning på draperimålning och skenarkitektur på korväggen. Predikstolens korg målades vit med gulddetaljer. 1896 sattes en gjutjärnskamin in i kyrkan och omkring år 1900 målades interiören om. Draperi- och skenarkitekturmålningen på korväggen målades delvis över och bl.a. doldes de små puttis som höll i draperiet. Draperiet målades rött med ockragula fransar.

Mellan åren 1933- 35 genomgick kyrkan en omfattande restaurering efter ett förslag upprättat av arkitekt Anders Ekman. Förslaget var genomgripande och fick omarbetas varefter det fastslogs av byggnadsstyrelsen med flera uppmaningar, bland annat att koret skulle göras så pass brett att den gamla altarmålningen rymdes däri. Vidare ifrågasatte de om inte den befintliga altarringen kunde återanvändas med vissa justeringar. Restaureringen resulterade i att den gamla sakrisitan vid östväggen revs och ersattes med en ny korbyggnad. En ny sakrisita uppfördes på korets nordsida och båda tillbyggnaderna försågs med källare. Den ursprungliga mittportalen på sydsidan togs bort. Kyrkans stolp- och bjälklagskonstruktion förstärktes och isolerades och kyrkorummet breddades genom att den dubbla stolpstommen flyttades ihop. Kyrkan kläddes med ny stående panel och gördelgesimsen på tornet togs bort. Taken kläddes med svartmålad plåt och östgaveln försågs med vindflöjel. Den gamla handhyvlade panelen på innerväggarna återanvändes. Altaruppställning, skenperspektiv och draperimålning överfördes till det nyuppförda koret och övermålad originalmålning togs fram. Predikstolen som varit placerad mellan första och andra fönstret från koret räknat flyttades fram mot koret och korbänkarna togs bort. Den gamla draperimålningen i fonden ersattes med en ny. Kyrkorummet fick en ny bänkinredning och istället för ett orgelharmonium byggdes en ny orgel av E. A. Setterquist ovh Son. Den panelklädda dörren mellan vapenhus och långhus ersattes av en pardörr. Kyrkorum och kordel fick en ny kraftigare taklist. Interiören målades om i blå färgtoner. Elvärme och belysning installerades.

Omkring 1951 byggdes den öppna lanterninen om och slöts samt försågs då med tornur. Kyrkan utrustades med läktarunderbyggnad 1959 och ny klädsel anbringades på altrarringen, efter förslag av G. Rollin och C. A. Bäckström. 1974 genomfördes en ny restaurering efter förslag av Kejvings byggnadsbyrå, Strömsund. Plåttaket målades svart och fasaderna färgsattes i en mörkare gråvit ton. Inredningen fick en till största delen ljusblå ton. Den slutna bänkinredningen från 1935 ersattes av en ny öppen bänkinredning samtidigt som mittgången breddades och en kyrkvärdsbänk inrättades. WC byggdes i utrymme under läktaren och ny elvärme installerades. Golvet slipades och lackades. 1992 målades fasaden om i en ljusare gråvit ton och plåttaket färgades rött.