Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND TOFTA KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, TOFTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Tofta kyrka (akt.), TOFTA KYRKA (akt.)
Historik
Tofta kyrka är med undantag av sakristian i sin helhet uppförd under medeltiden. Kyrkans äldsta del är de nedre partierna av tornet, vilka i början av 1200-talet fogades till en nu riven 1100-talskyrka. Grundmurarna av denna äldre kyrkobyggnad på platsen påträffades under golvet i den nuvarande kyrkan vid en restaurering 1958-59. Tornet fullbordades vid mitten av 1200-talet, och omkring hundra år senare ersattes det gamla koret och långhuset med motsvarande byggnadsdelar i gotisk stil. Sakristian byggdes 1881.

Av större förändringar av kyrkans yttre som företagits sedan byggnadstiden kan nämnas att faltaken över kor och långhus sänktes och belades med tegel på 1860-talet. Då togs också ett par stödmurar vid långhusets västra gavel bort och ersattes med dragstag av järn. Nya kolonnetter i ljudgluggarna sattes in 1926.

Invändigt har kyrkorummet under efterreformatorisk tid inretts med bänkar, predikstol, altaruppsats m.m.

Senaste utvändiga restaureringar
Vid den nämnda restaureringen på 1950-talet återställdes de gamla takvinklarna på kor och långhus från tiden före renoveringen på 1860-talet, och yttertaken täcktes åter med bräder. Nya portblad sattes in i portarna och fönstren fick nya glas vid detta tillfälle. Dessutom gjordes omfattande inre restaureringsarbeten. Kalkmålningarna togs fram och konserverades, nya kalkstensgolv lades in och ett nytt altarskrank sattes upp. Det medeltida retablet och träskulpturerna återbördades till kyrkan efter att ha varit deponerade i Gotlands fornsal, och den gamla vedkaminen från 1899 ersattes med en oljeeldad varmluftsanläggning.

1998 byggdes ett nytt pannrum som en förlängning av sakristian. Fasaderna rengjordes och vitkalkades 1986, och tornets fasader kalkavfärgades ånyo år 2000.

År 2004 reparerades tornhuven genom utbyte av ytterpanelen och skadade delar av stommen. Tornets fasader samt de södra fasaderna på koret och långhuset putslagades och avfärgades, och fönstren och faltaken reparerades.

Senaste invändiga restaurering
De senaste invändiga restaureringsåtgärderna utfördes 1958-59, då bl.a. kalkmålningarna togs fram och konserverades, nytt stengolv lades och en ny altarring tillverkades. Dessutom installerades ett uppvärmningssystem (varmluft med pannrum i sakristian) och elektrisk belysning.

1998 gjordes i samband med utbytet av värmepannan och tillbyggnaden av sakristian med ett pannrum även en del mindre åtgärder i kyrkorummet, bl.a. återställdes det äldre altarskranket.