Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VÄSTERGARN KYRKOGÅRDEN 1:1 - husnr 1, VÄSTERGARNS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västergarn kyrka (akt.), VÄSTERGARNS KYRKA (akt.)
2009-01
Historik
Västergarn kyrka har en ovanlig byggnadshistoria såtillvida att den i motsats till de flesta andra gotländska medeltidskyrkor byggdes ett stycke ifrån sin föregångare på platsen, en romansk absidkyrka från 1100-talet. Det vanliga var annars att den nya kyrkobyggnaden uppfördes etappvis runt den gamla. Kyrkan består endast av koret till en planerad ny anläggning, något långhus kom av okänd anledning aldrig till utförande.

Byggnadstiden brukar av konsthistorikerna anges till 1200-talets mitt. Vid slutet av samma århundrade utfördes de förändringar som permanenterade koret som enda kyrkorum. Den tilltänka triumfbågen murades igen och försågs med en ingångsport. Samtidigt ändrades kyrkans fönster och kyrkorummet välvdes. Sannolikt kom då även takryttaren för kyrkklockan till.

De senaste restaureringarna
Den senaste restaureringen utfördes 1994 med arkitekt Jan Utas, Gotlands fornsal, som projektör och Byggnadshyttan på Gotland som entreprenör. Väggar och valv rengjordes och vitkalkades och dragstagen målades med linoljefärg. Trägolvet i kyrkorummet togs upp och skadade träbjälkar ersattes med nya. Bjälkarna lades på plintar av betong, utrymmet ventilerades och befintliga bräder återanvändes. Elinstallationerna byttes ut. Bänkinredningen marmorerades med utgångspunkt från färgspår på de näranog trävita bänkluckorna.

Innan 1994 restaurerades kyrkan 1965-66 efter förslag av arkitekt Olle Karth, Visby. Av de då utförda åtgärderna kan nämnas en omläggning av yttertaket, reparation av puts och fogbruk på fasaderna, invändig rengöring och vitkalkning av väggar och valv, ommurning av altarbordet samt konservatorsarbeten på inventarierna.

Inventarier
Kyrkans mest värdefulla inventarier är dopfunten från 1500-talet, samt predikstolen, altaruppsatsen, bänkinredningen och votivskeppet från 1600-talet.