Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND STADEN 4:1 - husnr 1, ÖSTERSUNDS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTERSUNDS GAMLA KYRKA (akt.)
2006-01-01
Historik
Östersunds stad anlades 1786 men något kyrkbygge var vid tiden inte aktuellt då befolkningen understeg 500 personer. En tillfällig kyrkolokal inrättades 1794 i stora salen i en sätesbyggnad. Den äldre gudstjänstlokalen var troligtvis i bruk fram till omkring 1840 då den nya kyrkan, belägen ett par hundra meter österut, började användas. 1830 bifölls en anhållan om att av ekonomiska skäl få bygga en ny kyrka i trä och följande år ansökte byggnadskommittén om ritningar hos ÖIA. Tre förslag av Fredrik Magnus Bäck presenterades, två traditionella långhuskyrkor och en korskyrka,. Kyrkan uppfördes mellan åren 1834- 45 i princip efter det tredje och billigaste förslaget. Kyrkan i liggtimmer uppfördes huvudsakligen av byggmästare Carl Edholm från Torvalla i Brunflo. Nyårsdagen 1846 förrättades invigningen.

1847 målades kyrkans taklister, fönsterpanelningen och dörrarna utvändigt med ”perlfärg” medan tornluckorna fick svart färgsättning. Orgel installaerades mellan åren 1848- 49. 1888 genomfördes en exteriör och interiör restaurering av arkitekt Adolf Emil Melander. Kyrkan fick då ett nytt yttertak av svartmålad järnplåt. En vedbod vidbyggdes bakom sakrisitan i öster. Cementering av socklarna och utvändig rappning, fasaderna spritputsades grovt och avfärgades i gult. Ingångarna försågs med halvcirkelformade trappor. Altarringen fick ny klädsel i röd schagg. Troligen en ny predikstol. Viss omändring av bänkarna för att få plats med kaminer. Väggarna pappspändes och troligtvis dekormålning i form av spetsbågade fält. Läktarbarriären målades i blågrått med sexuddiga stjärnor i fälten och Kung David spelande harpa i mittfältet. Nytt golv lades. Mellan åren 1899- 1900 togs små rundbågade fönster upp på västgaveln. Dubbla dörrar inrättades mellan vapenhuset och kyrkorummet. Elektrisk belysning installerades. Rum för elcentral i tornet. 1906 genomfördes en interiör restaurering då en ny innerdörr vid södra ingången tillkom. Nya trägolv lades i gångar och kor ovanpå det gamla trägolvet. Interiör ommålning. 1909 fick kyrkan nya yttertrappor. 1924 målades interiören och fick en i huvudsakligen vitgrå färgsättning. Fyra år senare försågs kyrkan med ett ytt orgelverk från Åkerman & Lunds Nya Orgelfabrik AB. Mittdörren till läktaren ersattes med två smalare dörrrar på ömse sidor om orgelverket. 1940 förlorade kyrkan sin status som huvudkyrka i och med att en ny kyrka invigdes.

Mellan åren 1953- 54 genomfördes en exteriör och interiör restaurering där arkitekt Anders Persson, konservator Arne Bohman, byggmästare C. Landén och konstruktör Arvid D Persson medverkade. De fönster som 1899 hade tagits upp på västgaveln sattes igen. Vita fönsterglas som satt i fönstren nedre rutpar ersattes med klart glas. Fasaderna omfärgades och avfärgades i endast en mörkare gul ton utan vita detaljer vilket troligen var den ursprungliga färgsättningen. Ommålning av snickerier och takbeläggningen reparerad och ommålad. Interiört togs korset med svep och törnekrona bort liksom den blå fonden. Den framtagna golgatamålningen renoverades. Kolonnernas baser på ömse sidor om altartavlan kortades av. Bågen över entablementet förändrades till en mindre båge markerad med trälist, ny text med samma innehåll som tidigare och en mindre stjärna. Knäfallets röda schagg ersattes med skinn. Tavlan mellan predikstol och ljudtak togs bort. Altartavlan från den första kyrkan hängdes upp på norra långväggen. Nya innerdörrar. Värmeugnarna ersattes med elvärme. Innerväggarnas papp ersattes med fiberplattor klädda med glasfiberväv. Ny väv sattes upp i valvet. Armaturen förnyades. Golven lades om och de underliggande breda golvplankorna användes igen. I koret lades träplattor med heltäckande mattor över. I den före detta vedboden inreddes elcentral och toalett. Väntrum inrättades i vapenhuset på ömse sidor om ingången till vapenhuset. interiören målades om i en mörkare grå ton med en mångfald accenter. Ursprunglig färgsättning togs fram på predikstol och altaruppställning. Framställningen av David på läktaren togs bort tillsammans med stjärnorna i de övriga fälten. Värmeisolering.

1970 fick kyrkan ett nytt innettak med springor för att förbättra akustiken. Året efter byggdes en ramp vid södra ingången. 1973 sattes en kororgel från Grönlunds orgelbyggeri in. 1976 tätades innertaket med elastisk fogmassa. Taklisten och taket målades. Nytt orgelverk byggt av Olof Hammarberg installerades och orgeln drogs fram från väggen mot tornrummet.
1978- 80 genomfördes en interiör och exteriör restaurering av K- konsult genom Hans Jäderberg och Nils Jacobsson. Konservator var Alf Hedman och målningsarbetet utfördes av Per Halvarsson. Fasadputsen lagades och förbättrades i det ursprungliga utförandet med träpluggar som putsbärare. Fasaden avfärgades i en ljusare gul ton med vita lister och omfattningar. Kyrkans och klockstolens stommar förstärktes. Heltäckningsmattan och träfiberplattorna togs bort. Befintligt golv i kordelen laserades och slipades. Sittvänligare bänkar med målade siffror. De bakre bänkaran sparades med ursprunglig utformning på sittbänkarna. Ett igensatt fönster över den ursprungliga mittingången på läktaren togs upp och dörren som varit provisoriskt igensatt lagades. Altartavlan restaurerades. I ljuskronorna placerades halogenlampor. Infällda lampor i läktarundertaket. Läktarbarriären förhöjdes genom ett metallräcke. Väggarna målades i en ljusbeigegrå ton. Inredningen fick en mer enhetlig och ljus färgsättning. WC inrättadesi vapenhuset. 1999 installerades fjärrvärme och året efter installerades en piscina i sakristian.