Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KLIPPAN FÄRINGTOFTA 22:1 - husnr 1, FÄRINGTOFTA KYRKA (JOSEPHINA KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

Färingtofta kyrka (Josephina kyrka) (akt.), FÄRINGTOFTA KYRKA (JOSEPHINA KYRKA) (akt.)
2016-06
Historik
En kyrka byggdes i Färingtofta i slutet av 1100-talet eller 1200-talet och bestod av långhus, kor och absid. Om tornet är samtida eller byggdes under senmedeltiden är oklart. Kyrkan var tidigt patronatskyrka till Herrevads kloster. Från 1500-talet var kyrkan annexkyrka till Riseberga kyrka.
Under medeltiden byggdes ett vapenhus på kyrkans södra sida och kyrkan valvslogs. Under årens lopp har kyrkans reparerats och taktäckningen har bytts några gånger. Taket har tidigare varit täckt med bly, spån och taktegel.
1793 byggdes kyrkan ut med en korsarm på norra sidan efter ritningar av arkitekt Olof Tempelman, en av 1700-tales största namn. Ritningen från 1792 innehåller korsarmar åt både norr och söder men bara den norra byggdes vid denna tid.
1796 byggdes tornet på med en våning och bottenvåningen byggdes om med nya trappor och en läktare.
1827-1829 byggdes korsarmen mot söder, absiden revs, koret förkortades och läktare byggdes i korsarmarna efter ritningar av JW Gerss. Därmed revs det medeltida vapenhuset och det mesta av långhuset. De medeltida valven revs och ersattes med trätak. Ny inredning tillkom. Kyrkan fick namnet Josephinas kyrka efter Oscar I:s hustru. 1828 upphörde kyrkan att vara patronatskyrka till kronogodset Herrevad.
1882 byggdes en ny läktare i norra korsarmen för orgeln.
1925 genomfördes en inre renovering efter handlingar av arkitekt Arre Essén. Kyrkan fick ny färgsättning och stjärnhimmeln från 1914 i taket målades över. Predikstolen byggdes om. 1937 lades nytt tegelgolv i vapenhuset i tornet. 1950 installerades elvärme.
1961 gjordes en inre renovering efter förslag av Torsten Leon-Nilsson som innebar bland annat nya bänkar, sakristian byggdes om med ny trappa, vapenhuset inreddes med städ och garderob. Läktarbarriären i väster, dopfunten och altaruppsatsen restaurerades.
1987 gjordes en inbyggnad under södra läktaren med toalett, förråd och samlingsrum efter arbetshandlingar av Gert Björkman. Tre bänkar togs bort i södra delen av korsarmen och en regelvägg byggdes mot kyrkorummet. Ny trappa till läktaren. Handikappramp byggdes vid södra ingången.
1996 genomfördes en utvändig renovering med nya ljudluckor, putslagning och ommålning. Solbänkarna av putsat tegel täcktes med blyplåt. Vid en murverksundersökning upptäcktes rester av en romansk fönsteromfattning i koret/sakristians norra sida.
1999 byttes hela koppartaket och ny underbrädning. Takstolarna förstärktes och rötskador lagades. Ny takavvattning.