Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG BÅRSLÖV 24:1 - husnr 1, BÅRSLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bårslövs kyrka (akt.), BÅRSLÖVS KYRKA (akt.)
2015-09
Historik
Bårslövs kyrka byggdes troligen vid 1100-talets mitt och bestod då av långhus, smalare och lägre kor samt halvrund absid byggda av kvaderhuggen nordvästskånsk sandsten. Stenen bröts ovanför landborgen norr om Helsingborg. Taket var ett plant brädtak i långhuset. Ingångar fanns på norr och södersidan. Ett kvadratiskt västtorn byggdes under romansk tid, möjligen 1200-tal. Uppmätningar av tornets murar visar att det uppförts under två byggnadsfaser. Tornet har förmodligen utvidgats västerut vid någon tidpunkt.
1300-talet är en tid av ekonomisk stagnation med missväxt och pest och kyrkobyggandet stod stilla. På 1400-talet var det tvärtom och många kyrkor valvslogs. Under 1400-talet slogs kryssvalv av tegel i tornet och i långhuset. Vid denna tid uppfördes också ett vapenhus vid långhusets sydportal och ett trapphus till tornet.

Den stora befolkningsökningen och tidsandan krävde en större kyrka på 1800-talet. Kyrkogång var regelbunden och obligatoriskt för lantbruksbefolkningen. CG Brunius gjorde ett förslag 1852 på hur kyrkan kunde utvidgas med korsarmar i norr och söder. Hans ritningar genomfördes aldrig då de gamla murarna på långhuset inte ansågs hålla men förslaget inspirerade byggmästare Anders Haf som gjorde ett
nytt förslag.
1858 byggdes kyrkan om efter Hafs ritningar. Detta innebar att det medeltida långhuset, koret och absiden revs. Endast tornet och delar av långhusets västfasad sparades. Till detta uppfördes ett nytt långhus med absid. Nybyggnaden byggdes av gråsten med inslag av material från den rivna kyrkan. Anders Haf hade tagit intryck av Brunius stil och ritade kyrkor i hans anda.
1884 byggdes en orgelläktare i kyrkans västra valvfack och ny orgel installerades. Läktare och orgelfasad ritades av arkitekt Henrik Sjöström, Lund.
1916 ändrades och flyttades klockornas upphängning i tornet efter förslag av Theodor Wåhlin. Då gjordes också nya ljudöppningar i tornet.
1943 gjordes en större inre renovering efter Eiler Græbes ritningar. Bänkarna byggdes om, nya golv av tegel och kalksten lades in, ny upphängning av predikstolen, installation av elektriskt ljus och värmeledning.
Entréportarna ersattes av kopior 1957 och 1961 sattes nya dörrar in mellan vapenhus och långhus efter Aina Berggrens ritningar. Tornets takskiffer ersattes med kopparplåt 1968.
1990 gjordes en yttre och inre restaurering av Forsberg och Wikerstål arkitektkontor som omfattade bland annat nytt tegeltak, nya innerfönster, bänkarna ekådrades, konservering av inventarier och kalkmåleri. 1998 kalkades fasaderna och sockeln ströks med stenkolstjära.
Handikappramp och trappa av granit byggdes framför västporten 2011. Samma år togs tre bänkar bort för att skapa en cafédel i nordvästra hörnet av långhuset.