Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE KÄVLINGE 35:13 - husnr 1, KORSBACKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Korsbacka kyrka (akt.), KORSBACKA KYRKA (akt.)
2014-06
Historik
Kyrkobyggnaden
Korsbacka kyrka är uppförd 1897 efter ritningar av Alfred Arwidius i nygotisk stil.
Alfred Arwidius var, vid sidan om den välkände Helgo Zettervall, en av regionens mer produktiva arkitekter vid tiden, och en stark förespråkare av det sena 1800-talets historiserande och eklektiska arkitektur. Nygotikens popularitet sammanföll med en omfattande ny- och ombyggnadsverksamhet i Skåne, där befolkningen ökade kraftigt i mitten på 1800-talet. Den nygotiska stilen stämde väl överens med den i Lunds stift rådande högkyrkligheten, och dess estetik formulerades i flera skrifter t ex Helgo Zettervalls ”Allmänna anvisningar rörande kyrkobyggnader”. Skånes många tegelbruk försåg de många nybyggena med material till den associationsrika arkitekturen.

Kyrkan gestaltades som en salskyrka med ett brett långhus, avslutat av ett tresidigt kor flankerat av dopkapell och sakristia, och med ett kraftigt torn. Fasaderna utfördes i rött, maskinslaget tegel och taket belades med skiffer. Invändigt fick kyrkan slätputsade väggar med rik ornamentering och ett tunnvalvstak av trä.

Kyrkan har genomgått ett stort antal, mer eller mindre omfattande, renoveringar, den första stora redan på 1920-talet. Delar av fasadmaterialet, det hårdbrända maskinteglet, var sönderfruset och fukt drog in bl a genom gavelmurarna och under fönstren. 1928 lagas och tätas murverket, fuktskadorna putslagas och kyrkan omkalkas. Skiffern över långhuset omläggs och tornet och koret får koppartak. Innertaken målas med oljefärg, koret med en stjärnhimmel, och altare, altarskrank och predikstol ekådras om.

1961 konstaterar domkyrkoarkitekt Torsten Leon-Nilsson, att interiören var sliten och avflagad på grund av kaminerna. Hela kyrkans interiör omgestaltas, och väggarnas kvadermålning, liksom det blå kortaket med stjärnor, målas över. Innertaket färgas i grå nyanser, medan valv och väggar målas vita. Bänkar, predikstol, altare och orgel får en grå nyans med kontraster i grågrönt, rött och guld. Exteriört ersätts långhusets söndervittrade skiffertak med kopparplåt.

1978 uppförs, enligt ritningar av Torsten Leon-Nilsson, en utbyggnad med toalett
och väntrum i anslutning till tornvapenhuset.

1979 utarbetas förslag till en ny orgel efter Torsten Leon-Nilssons ritningar, och instrumentet installeras på långhusets norra sida 1980. Byggmästare Nils Pehrson tar fram handlingar för en renovering, som omfattar putslagningar, ommålning, tilläggsisolering av valven och insättning av innerfönster; åtgärder som dock ej genomförs.

1982 faller tornspiran ner i samband med en storm, vilket föranleder omfattande reparationer på torn och långhustak.
1990 genomförs en renovering med Forsberg& Wikerstål som arkitekter. Murar restaureras och förstärks med järnband, blinderingarna omputsas, de blyinfattade fönstren lagas och diverse målningsarbeten genomförs. Vissa avtäckningar görs om med plåtklädd cement istället för kalksten.

1997 görs en mycket omfattande interiör renovering efter Meiby Ark& Designs handlingar. Väggarna putslagas och ommålas, viktoriaplattorna i gångarna slipas om och plastfiltmattan under bänkraderna tas bort och ersätts av furugolv. Nya infravärmare installeras, de befintliga socklarna byggs om med integrerad el, och de främre bänkraderna tas ner. De frilagda ytorna täcks med textilmatta. Återstående bänkar renoveras och utrustas med bänkvärmare.

2002 genomförs exteriöra reparationsarbeten på tak och fasader. Trappstensgavlar och tinnar ommuras, och dess krön avtäcks med cement. Putsade ytor omputsas och kalkavfärgas. Koppartaket på långhus och torn läggs om och avvattningen kompletteras.

2014 ersätts trägolvet i bänkkvarteren med terrazzo. Den gamla orgeln renoveras.