Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE LILLA HARRIE 37:1 - husnr 1, LILLA HARRIE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Lilla Harrie kyrka (akt.), LILLA HARRIE KYRKA (akt.)
2014-08
Historik
Kyrkobyggnaden
Lilla Harrie kyrka härstammar från 1100-talet. Kyrkan gavs ett tidstypiskt romanskt utseende med fyrsidigt långhus och ett smalare och lägre fyrsidigt kor med halvrund absid, en utformning som vid tiden var helt dominerande i Skåne. Kyrkan fick två portaler i norr respektive söder. Murarna byggdes av granit med hörnstycken och dörromfattningar av huggen, gul sandsten. Stenarbetena kring ingångarna bestod av noggrant utformade kolonner och kapitäl, rundstavar och bildframställningar.

Kyrkan uppfördes av Mårten Stenmästare, som var en av tidens absolut främsta sten-huggare. Mårten bildade skola i sydvästra Skåne under 1100-talet, då han och hans kollegor försåg flera av landskapets kyrkor, däribland det stora prestigearbetet Lunds Domkyrka, med precisionshuggna dopfuntar och byggnadsskulpturer i romansk stil. Mårten var därutöver byggmästare och antas ha lett uppförandet av flera kyrkor.

Ett vapenhus mot söder tillkommer vid något tillfälle. Under 1400-talet förses såväl kor som långhus med kryssvalv, som smyckas med kalkmålningar. Koret byggs om med en rak avslutning mot öster, och förses på 1500-talet med nya målningar. Absiden rivs av okända skäl. Någon utvidgning av koret görs inte, till skillnad från i många skånska absidkyrkor som förstoras österut under 1400-talet.

1856 står tornet färdigt, uppfört i liv med långhuset och krönt med en spira. Tornet, men även koret, förses med bågfriser längs takfötterna, och det södra vapenhuset rivs.
Troligen har kyrkan även fått sina nuvarande fönsteröppningar vid detta tillfälle.

1934 renoveras vapenhuset efter Eiler Graebes program, och får nytt golv och en glasvägg mot långhuset. Orgelläktaren byggs samtidigt om och förstoras.

1936 får Graebe i uppdrag att utreda möjligheten till en ny sakristia, och anger som förslag att denna placeras i en absid öster om koret. I samband med en renovering hittas grunden till den ursprungliga absiden 1939. 1942 byggs en ny absid på denna grund, då kyrkan restaureras under Graebes ledning. Vid detta tillfälle ombyggs taket och tornet, och bågfriserna på kor och torn rivs. Predikstolen renoveras, en ny altartavla av Per Siegård installeras och kalkmålningarna, som förmodligen kalkats över i samband med reformationen, tas fram på nytt.

1942 tillkommer några komplementära kalkmålningar i långhusets västra travé.

1956 rivs spiran och tornet får sadeltak efter Eiler Graebes ritningar.

1977 genomförs en utvändig renovering under ledning av byggmästare Persson, Stävie Byggnads AB, där fasaderna omputsas med relativt hårt, cementhaltigt bruk. En fasad-renovering görs 1998, då putsskador lagas och kyrkan avfärgas med sandkalk. 2006 görs ytterligare fasadlagningar, och tornet målas med silikatfärg.
2013 genomförs en invändig renovering. Kyrkan får nytt golv, bänkarna renoveras, fasaderna putslagas, fönstren renoveras och ett nytt altare byggs. Vapenhuset utvidgas genom att den befintliga glasväggen flyttas fram.