Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BÅSTAD VÄSTRA KARUP 46:1 - husnr 1, VÄSTRA KARUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västra Karups kyrka (akt.), VÄSTRA KARUPS KYRKA (akt.)
2016-10
Historik
Västra Karups kyrka har sitt ursprung i medeltiden och har senare blivit till och ombyggd flera gånger. Troligen byggdes kyrkan på 1100-talet under den stora kyrkobyggnadsperioden. Kyrkan bestod sannolikt av ett litet långhus med smalare kor som var rakt avslutat eller med absid, långhuset hade norr- och sydportal, taket var platt trätak eller öppet upp i nock. Medeltida murverk finns kvar i delar av det nuvarande långhuset.

På senmedeltiden, omkring 1400-talet, byggdes ett torn, kanske med trappstegsgavlar, väster om långhuset med samma bredd som långhuset, bottenvåningen blev en del av långhuset. Murade valv slogs i kyrkan troligen vid senmedeltiden. Ett vapenhus byggdes framför sydportalen, förmodligen under 1400-talet då många kyrkor försåg med vapenhus.
Långhuset har förlängts åt öster vid någon tidpunkt och det finns olika teorier om när. Enligt underhållsplanen skedde detta under senmedeltiden ca 1400-tal, men enligt ”Skåne, landskapets kyrkor” på 1700-talet.

1790 byggdes en halvrund absid i öster med plats för sakristia efter ritningen 1766 av arkitekt Per Wilhelm Palmroth på Överintendentämbetet.

Den stora befolkningsökningen och kyrkplikt krävde en större kyrka. Socknen var en av de folkrikaste i Skåne. 1818 byggdes södra korsarmen, nykyrkan, efter ritningar av Axel Almfelt, arkitekt vid Överintendentämbetet. Almfelt var även karikatyrtecknare. Ritningen visar korsarmar åt både norr och söder men bara den södra blev byggd. Den uppfördes av gråsten, taket var belagt med spån, fönstren var spetsbågiga. Orgelläktaren flyttades till södra korsarmen. Innertaket var tunnvalv i korsarmen, de murade valven var kvar i kyrkan. Det tidigare vapenhuset i söder revs.

1843 uppfördes det befintliga tornet, enligt ritning av Theodor Edberg 1836, väster om det äldre tornet vars murar revs till i höjd med långhuset. Förmodligen revs de murade valven i kyrkan och taket välvdes med trätunnvalv vid denna ombyggnad. Fönstren gjordes rundbågiga i hela kyrkan. Altaruppsatsen flyttades från öster till norr mittför ingången i nykyrkan. Ny predikstol.
1876 gjordes en ombyggnad då nytt tegelgolv lades in. Ett vapenhus skapades i södra korsarmen då en brädvägg delade av långhuset. Ny öppen bänkinredning.

1902 ny orgelläktare byggdes i söder.
1936 kläddes lanterninen med koppar.

Under 1950-talet genomfördes flera stora ombyggnader efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. De omfattade bland annat nytt taklag och tegeltak, nya ytterdörrar, nya fönster efter äldre förlag, nytt tak på absiden. Nya tegelgolv i kyrkorummet, ny trappa till orgelläktaren och till tornet, ny bänkinredning, ny värmeledning.
1959 kläs alla ytterdörrarna med kopparplåt efter förslag från Manne Carlman. Samma utförande med koppar fick dörrarna i närbelägna Hovs kyrka.

1990 gjordes en ombyggnad under orgelläktaren och wc, väntrum och förråd skapades. Arkitekt var Thorsten Davidsson. Trätunnvalvet målades vitt med alkydfärg, tidigare målat grått med linoljefärg.
2005 exteriör renovering med omputsning och kalkning. Tornet målades med silikatfärg.