Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BÅSTAD HOV 8:1 - husnr 1, HOVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hovs kyrka (akt.), HOVS KYRKA (akt.)
2016-10
Historik
Hovs medeltida kyrka, som revs 1839, byggdes troligen på 1100-talet. Eventuellt föregicks den av en stavkyrka. Medeltidskyrkan som var betydligt mindre låg på samma plats som den nuvarande kyrkan.
Befolkningsökningen och tidsandan krävde en större kyrka. 1836 gjorde Samuel Enander (1788-1843), arkitekt vid Överintendentämbetet, ritningar till en ny kyrka som uppfördes 1839. Kyrkan uppfördes i nyklassicistisk stil med ett torn med lanternin. Förslag fanns på en både bredare och längre kyrka men den bantades av kostnadsskäl, liksom norr- och sydportalerna som finns på ritningen men aldrig byggdes. Taket var belagt med spån. Invändigt hade kyrkan brädgolv och trätunnvalv.
1842 gjordes ritningar till altare och predikstol av Robert Brouhn, arkitekt vid Överintendentämbetet. Altarnischen var målad med ett landskap med Golgatakulle och himmel och framför stod ett svart träkors med gyllene strålkrans.
1866 kom första orgeln och en läktare byggdes.
1873 revs lanterninen på tornet och istället murades trappstegsgavlar på tornet och sadeltak. Tornförändringen ritades av arkitekt Albert Törnqvist (1819-1898). Han har ritat ett stort antal kyrkor och offentliga byggnader.

1923 målades altarnischen av Fritjof Swensson från Göteborg. 1953 reviderade han bilden.
1929-31 genomfördes en restaurering efter handlingar av arkitekt Erik Fant. Den omfattande bland annat sänkning och ombyggnad av orgelläktaren, vindfång under läktaren med panelväggar och nya dörrar till ny trappa, ny orgelfasad, ny altarring.
Ny färgsättning i gråbruna toner på inredning och inventarier. Innanfönster sattes in och ytterbågarna blyspröjsades med tonat antikglas.

1948 byggdes ett pannrum under koret med utvändig källartrappa. Bänkarna förkortades och sidogångar gjordes, radiatorer sattes under fönstren. Nytt golv med kalksten lades i mitt- och sidogångar och i koret.
1961 installerades el i kyrkan med lampetter.

1965 gjordes en invändig restaurering efter handlingar av länsarkitekten i Halland Manne Carlman. Den innebar bland annat nya kopparklädda portar och nya granittrappor, nytt tegelgolv i vapenhuset, ny vägglist under fönstren i långhuset, nytt undertak i sakristian, taket i långhuset renlutades och laserades, en dörr till sakristian sattes igen. Väggarna målades med alkydfärg. All inredning målades. Ny färgsättning.

1970 slog blixten ner i kyrkan och vid eldsvådan skadades taket. Yttertaket hade varit belagt med spån, senare järnplåt och nu lades skifferimiterade eternitplattor. En tidigare planerad ny bänkinredning genomfördes. Några bänkar togs bort och koret gjordes större. Kalkstenen kompletterades och nytt brädgolv lades under bänkkvarteren. All inredning målades om med ny färgsättning i grågrönt. Toalett byggdes. Handlingarna gjordes av Manne Carlman.

2003 målades fasaden med silikatfärg istället för kalk.
2010-14 gjordes nya ytterbågar i fönstren i långhuset och nya runda fönster i tornet.