Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster EKERÖ DROTTNINGHOLM 1:39 - husnr 1, RALPH ERSKINES BOSTAD

 Byggnad - Beskrivning

RALPH ERSKINES BOSTAD (akt.)
Historik
Husen är byggda av vita, prefabricerade lättbetongelement (siporex), vilka är skårade i efterhand och monterade ömsom stående, ömsom liggande. Hörnelementen är avrundade, liksom vid takfoten där lättbetongelementen fortsätter och bildar ett mjukt rundat takvalv som sluter huskroppen. Där ovan svävar skivor av svart, korrugerad plåt i en obruten linje. Genom detta friliggande yttertak skapas ett kallt utrymme som hindrar snön att smälta av värmen inifrån. Husen är försedda med mycket höga, smala skorstenar i stål. De utskjutande vindfången bidrar till fasadernas varierande uttryck, liksom också fönstrens asymmetriska placering.
I bostadshuset har arkitekten i hög grand anpassat fönstersättningen för att få in mycket ljus och för att skapa utblickar mot trädgården. Det lågt sittande perspektivfönstret intill sittgruppen medger fri sikt och kontakt med grannar som går förbi. De vita lättbetongelementen är i sig isolerande och utgör såväl ytter- som innerväggar, liksom även de välvda taken. Medan utsidan av betong är mönstrad är insidan slät. Väggarna är sammanhållna av synliga dragband. I både bostadshuset och kontoret följer rummen genom avtrappningar den sluttande tomten medan takets horisontallinje är obruten.
Bostadshuset har en öppen planlösning med ett stort allrum i tvåvåningshöjd, där arbete och fritid binds ihop, ett kök som ett rum i rummet och ovanpå detta ett utrymme som kunde användas som sovplats. De mer privata delarna med sovrum, badrum och bastu m.m. finns samlade i husets bortre del, ett arrangemang som ger avskildhet i ett hus som huvudsakligen är planerat för kontakt. Huset har således en tydlig struktur med var ändå tänkt att kunna förändras vid behov.

KÄLLOR: Arkitekt Ralph Erskine, december 2004; Mats Egelius: Ralph Eskine, arkitekt, Stockholm 1988.
Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Stockholms län, 2006-12-28, Dnr 432-2004-12107