Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÅRGÅRDA HOBERG 9:5 - husnr 1, HOBERGS MISSIONSHUS

 Byggnad - Beskrivning

HOBERGS MISSIONSHUS (inakt.)
2003-05-16
Historik
När väckelsen nådde vårgårdatrakten vid mitten av 1800-talet höll kringresande predikanter och kolportörer möten i hemmen, men ofta kunde inte hemmen rymma alla som samlades för att lyssna. Skolan uppläts då för samlingarna, men när även skolan blev för trång för alla som ville komma, beslöt man 1863 att ett missionshus skulle uppföras i Hoberg.
1860 hade Västergötlands första missionshus uppförts i Älgarås av kolportören C O Engström. Missionsvännerna i Hoberg samtalade med honom om sina lokalbekymmer, och sannolikt var det därifrån man fick tanken att uppföra ett missionshus, som kom att bli det första i vårgårdatrakten.
Den 27-årige bonden Nils Andersson i Hoberg Postgården upplät mark till byggnaden för 5 riksdaler om året. Gåvor till bygget samlades in, och huset uppfördes. Byggnadsmaterialet var resvirke, som kompletterades med slanor av kluvet rundvirke och lera. Väggens insida putsades, och utsidan kläddes med bräder.
Byggnaden saknade uppvärmningsanordning. Missionshuset bestod av ett enda rum, som rymde omkring 200 sittplatser. Dessa bestod av tätt placerade enkla plankor utan ryggstöd. Missionshuset togs i bruk hösten 1863.
Åren 1876 och 1877 uppstod en väckelse, och antalet mötesbesökare ökade. Det gamla missionshuset blev för trångt och var dessutom kallt och obekvämt. I början av år 1877 lär Nils Andersson ha frågat deltagarna i ett möte: ”Ska vi inte riva den gamla kåken och bygga ett nytt missionshus?” Alla de närvarande gav sitt bifall till detta genom att resa sig. En kommitté valdes, insamlingslistor cirkulerade, och man anordnade försäljningar och en konsert för att samla in pengar. Dessutom lånades 2.000 kronor i Alingsås Sparbank. Redan före våren påbörjades bygget, och i september stod det nya missionshuset klart på samma plats som det gamla stått.
Byggnadskostnaderna uppgick till 3.569 kronor. Byggmästare var Anders Andersson i Oryd. Värdet på missionshuset beräknades till 8.000 kronor, varav man kan dra slutsatsen att mycket frivilligt arbete utfördes och mycket virke skänktes.
Ur missionshusets historia framgår bl a:
1881 brädfodrades missionshuset och en vedbod uppfördes.
1884 inköptes två lampor till lilla salen, väggarna där drevades och innanfönster sattes in.
1889 blev missionshuset skuldfritt.
1890 kläddes missionshuset invändigt för 307 kronor, en predikstol sattes upp och en kamin installerades i lilla salen.
1892 inköptes en kamin även till stora salen.
1896 fick huset ett nytt yttertak.
1905 målades missionshuset och man beslöt att köpa 100 tunnor sågspån för att isolera taket över stora salen.
1913 skänkte ungdomsföreningen nya bänkar.
1914 gjordes en omfattande reparation: nytt tak in- och utvändigt med nya takstolar, läktartrappan flyttades, nytt golv lades över det gamla, en ny veranda uppfördes vid stora ingången, ny estrad gjordes, predikstolen ändrades och alltsammans målades.
1918 installerades elektriskt ljus.
1921 har småskolan, som hyrt lokal i missionshuset ända sedan 1877, fått en ny
byggnad. Vikdörrar sattes in mellan stora och lilla salen.
1925 lades tegel på taket.
1927 stod missionskyrkan i Vårgårda klar, och verksamheten flyttades efter hand alltmer över till den nya kyrkan.
1947 lades verksamheten i Hobergs Missionshus ner, och det såldes till en privatperson.
1949 restes en minnessten vid Hobergs Missionshus.