Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG SKÅR 30:1 - husnr 1, SKÅRS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKÅRS KYRKA (akt.)
1997-09-25
Historik
KYRKANS FÖREGÅNGARE 1948
År 1948 uppfördes en provisorisk småkyrka, bestående av två träbaracker, en bit ifrån den plats där den nuvarande kyrkan står. Kyrkan uppfördes som distriktskyrka inom Örgryte församling. Skårs kyrka var den första som initierades av Göteborgs småkyrkostiftelse (bildad 1946). Till den provisoriska kyrkan byggdes även en klockstapel i trä, som kom att stå kvar fram till 1969.

SKÅRS KYRKA PLANERAS OCH UPPFÖRS 1959
Kyrkan ritades av arkitekt SAR Johan Tuvert. Den stod klar 1959 och kostade sammanlagt 400 000 kronor att färdigställa. Denna summa täcktes helt av gåvor, kollekter, insamlingar och sykretsförsäljningar och var betald redan under invigningsåret. Orgeln, klockstapeln och fönstren i glasmosaik tillkom senare men var även dessa resultat av frivilliga medel.

ORGEL 1960
Kyrkans orgel byggdes av Magnussons orgelbyggeri i Göteborg, år 1960. Instrumentet bestod från början av en manual med sex stämmor jämte bihangspedal men har senare kompletterats med en självständig pedalstämma.

GLASMOSAIKFÖNSTER 1964 och 1966
Kyrkans glasmosaikfönster är komponerade konstnären Joël Mila, som även var bosatt i församlingen. Hans konst genomsyras ofta av den kristna tankevärlden och kan - både som målningar och glasmosaiker - beskådas i många västsvenska kyrkor men även i Danmark och Schweiz. Skårs kyrkas fönster tillkom i flera omgångar. I januari 1964 invigdes två stora fönster i bakre delen av kyrkorummet, även kallad församlingssalen. De fyra fönstren närmast ovanför dessa (som tillsammans avbildar "Skapelsen") invigdes pingstdagen 1964. De resterande tio fönstren i långsidans fönsterband stod klara i december 1966.

KLOCKSTAPEL 1969
Klockstapeln ritades av kyrkans arkitekt Johan Tuvert och invigdes på kyrkans 10-årsdag, Pingstdagen 1969. Den innehåller två klockor, storklockan från 1953 och lillklockan från 1969, båda gjutna av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna. Storklockan består till viss del av kopparföremål som insamlats i området.

VÄGGSKULPTUR 1972
Kopparskulpturen "Den treenige Guden" på kyrkans yttre gavel är utförd av konstnären Bertil Lundgren och invigdes i november 1972.

OMBYGGNAD 1978
En trappa byggdes i den bakre (sydvästra) delen av kyrksalen och inredningen på övre plan ändrades.

RESTAURERING 1981-1982
En genomgripande restaurering av kyrkorummet och en tillbyggnad av församlingsdelen genomfördes 1981-82 under ledning av arkitekt Gilbert Sultan och inredningsarkitekt Lennart Scheuer. Ombyggnaden syftade främst till att ge barn- och körverksamheten mer ändamålsenliga lokaler. I samband med restaureringen fick kyrkorummets limträbågar och bänkarna en ny färgsättning i dämpade blå nyanser. Bänkarna målades i en mörkare blå, träbågarna målades allt ljusare uppåt sidomurarna. Den symboliska tanken är att ljuset kommer från Herren.

PLANERAT ORGELBYTE OCH OMBYGGNAD 2006-2007
Församlingen står i begrepp att ersätta den nuvarande orgeln (placerad längst bak i kyrkorummet, vid den södra långsidan). Den nya orgeln är större än den gamla och skall stå på motstående sida i rummet. Detta kommer att medföra att entrén in till rummet måste ändras, samt att några av bänkarna tas bort.

ÖVRIGT FRAM TILL 2006
Limträbågarna, som 1981-82 uppgavs vara målade i blått som blev "allt ljusare uppåt murarna" förefaller vara målade i en enhetlig kulör idag. De bör ha målats om efter 1982.

Delar av golvet har lagts om, fogarna är ljusare över flera partier. Det kan eventuellt bero på fukt i byggnaden, utfällningar kan ses på vissa ställen. En ramp upp till koret har tillkommit.