Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG KÄRRA 65:1 - husnr 1, KÄRRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄRRA KYRKA (akt.)
1994-03-22
Historik
PLANERING OCH UPPFÖRANDE AV KÄRRA KAPELL
Kärra kapell är uppfört på frivilligt initiativ och för insamlade medel. Invånarna i Kärratrakten hade lång väg till sockenkyrkan i Säve och man hade hållit gudstjänster i skolhuset sedan strax efter sekelskiftet 1900. Kärra kapellförening bildades i februari 1920, men insamling av pengar och annan planering hade då redan pågått ett tag. Platsen för kapellbygget var bestämd till en tomt på Lillekärrs marker och vid föreningens andra möte antogs ritningar av arkitekten Teodor Wåhlin. Ritningarna bär stor likhet med arkitektens tidigare arbeten i Nösund, Tegneby socken och Hamburgsund, Kville socken.

En byggnadskommitté tillsattes, med uppdrag "att avgöra mindre väsentliga byggnadsfrågor" och byggmästare August Johansson kontrakterades. Han kom från Hamburgsund och hade 1914 byggt kapellet i sin hemort. Byggmästaren skulle uppföra kapellet samt utföra allt träarbete förutom fönster, dörrar och bänkar för 9 500 kronor. Byggmästare Leander Johansson, Göteborg, kontrakterades som sakkunnig för att yttra sig angående grunden till kapellet. Föreningen beslutade att kapellet skulle uppföras precis i riktning öster-väster.

Under år 1920-21 uppförs byggnaden och vid midsommar 1921 hölls de första gudstjänsterna i kapellet. Det skulle dock dröja nästan sju år till innan kyrkan blev officiellt invigd. Under hösten 1921 utfördes den invändiga målningen av målarmästare John Jonasson, Göteborg. Han schellackerade och grundade väggarna och färdigmålade taket i ljus ("blåvit") färg. Elektriskt ljus installerades av ingenjör Erik Johansson, från firman "Elektroenergi". Vid ett föreningsmöte i november 1921 konstateras att kapellet står färdigt. 1922 planerar man att iordningställa kapelltomten efter ett förslag av Gustav Gustavsson, Kärra. Kyrkklockan togs i bruk 1926. Den väger 300 kilo och göts av M. och O. Ohlsson i Ystad.

Invigningen av kapellet fördröjdes av att Kungliga Byggnadsstyrelsen fordrade en del förändringar av kapellets inre. Altaruppsatsens utformning, med en kopia av Thorvaldsens Kristus flankerad av två pelare, föll inte Byggnadsstyrelsen i smaken. Kapellföreningen anlitade stadsarkitekt Karl Samuelsson, Göteborg, för att utforma förändringarna. Byggmästare under ombyggnadsarbetet var A.W. Reimer.

Det färdiga kapellet hade en ny invändig färgsättning i blått, brunt och grått med inslag av svart och guld. Dekorationsmålningen utfördes av Torsten W. Öhlén. Koret byggdes om till nuvarande utseende med en ny altaruppsats och altartavla av Gunnar Erik Ström. Utvändigt fick portalen en ny inramning och korets tak täcktes med tegel.

KÄRRA KAPELL TAS I BRUK
Den 3 april 1928 hölls den officiella invigning av biskop E. H. Rodhe. År 1929 beslöt föreningen att överlämna kapellet till Säve församling "utan några som helst andra villkor än att det för framtiden vårdas och underhålles och gudstjänsten så som i Svenska kyrkan där ombesörjas". Den 1 januari 1930 övergick kapellet till Säve församling. Fram till dess drevs det ideellt av Kärra kapellförening.

ORGEL 1939
År 1939 invigdes kapellets första orgel, byggd av Lindegrens orgelbyggeri. Den ersatte det harmonium som kapellet haft sedan invigningen.

TAKKRONOR 1954
1954 installerades fyra takkronor, tillverkade i Skara, i kyrkorummet. De ersatte två äldre takkronor som hängde över mittgången.

RENOVERING 1966
År 1966 renoverades kapellet. En dämpat blågrön heltäckningsmatta lades in i långhus och kor. Altarringen målades om med sockel i mattans färg och röda balusterdockor. Knäfall och överliggare kläddes i vinröd sammet (eller sammetsliknande tyg). Kyrkbänkarna målades vita med partier i gråvit marmorering och gavlarnas kors blev röda mot brun bakgrund. Kyrkan fick en ny dopfunt, tillverkad av konstnären Märta Taube Ivarsson, med tillhörande dopfat.

KOMMUNSAMMANSLAGNING 1967
1967 genomfördes en kommunsammanslagning då flera församlingar kom med i Göteborgs kyrkliga samfällighet. På Hisingen berörde detta Torslanda, Björlanda, Säve och Tuve församlingar.

FÖRSAMLINGSHEM 1978
1978 uppfördes församlingshemmet norr om kyrkan.

RENOVERING 1983-85
Efter ett förslag av DEFYRA Arkitekter (Arne Tollbom) planlades och genomfördes en renovering av kapellet under 1983-85. Kyrkan fick en ny färgsättning och koret byggdes om.

Altarringen delades upp i fem sektioner, knäfall och överliggare klädde om. Altaret flyttades fram från den östra väggen, kompletterades åt baksidan och målades om. Den blå heltäckningsmattan på golvet i kor och kyrkorum togs bort. Bänkarna målades om från vitt till två rosa/orange nyanser.

NAMNBYTE TILL KÄRRA KYRKA 2001
Kärra kapell bytte officiellt namn till Kärra kyrka i juni 2001. Namnbytet skall framhålla byggnadens status som invigd kyrka.