Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG DONSÖ 1:353 - husnr 1, DONSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DONSÖ KYRKA (akt.)
1995-12-21
Historik
BYGGNADSHISTORIK

DONSÖ KYRKOGÅRD
Kyrkogården på Donsö anlades på 1830-talet, i samband med att koleran härjade i trakten. Koleran kom aldrig att kräva några offer bland Donsöborna, men kyrkogården har varit i konventionellt bruk som sedan grundandet. Den utvidgades bl.a. åren 1879, 1918 och 1996.

DONSÖ KAPELL 1932
Donsö kapell invigdes som begravningskapell år 1932. Byggnaden uppfördes efter ritningar av Göteborgsarkitekten Gustaf Ljungman på uppdrag av Donsö kapellstiftelse. I en arbetsbeskrivning framgår att ytterpanelen skulle målas i ljusgrå kulör med slam- eller kreosotfärger. Pilastrar, gavelfält samt fönster och dörrar skulle målas i mörkare färgtoner. Innerväggarna skulle målas med slam- eller hartsfärger med svag marmorering. Kapitäl och listverk skulle ges en mörkare kulör. Innertaket skulle målas med slamfärger i en blågrå ton. Arbetsbeskrivningen följdes sannolikt, då en något senare text beskriver att grått dominerade både ut- och invändigt. Taket var täckt med plåt.

Byggnaden var ursprungligen inte avsedd att användas som predikolokal, men togs i bruk som gudstjänstkapell år 1943. Det fanns redan tidigt starka önskemål om att bygga om kapellet till kyrka, eftersom kapellet bara hade tre meters takhöjd och sittplatserna inte räckte till vid högmässogudstjänster. Högre torn, en läktare samt en sakristia önskades också. Donsö hade vid denna tid den största befolkningen i ögruppen.

Öns första egna präst kom 1948, och året efter uppfördes prästgården för frivilliga medel. Därefter inleddes planering och insamling av medel för att finansiera en större ombyggnad av kyrkan. Församlingen var för liten för att få anslag.

KAPELLET BYGGS OM TILL KYRKA
Renoveringsarbetena inleddes under hösten 1954. Arbetet genomfördes till stor del med hjälp av frivilliga dagsverken och kyrkobyggandets ekonomiska ryggrad utgjordes av syföreningen. Ombyggnadsarkitekt var Valdemar Bäckman, byggmästare John Larsson, Donsö. Tornet höjdes från sju till arton meter och fick en kopparklädd spira. Taket höjdes och en orgelläktare uppfördes. Sittplatserna utökades från 132 till 180. Koret fick en tresidig avslutning och en sakristia iordningställdes.

Återinvigningen skedde den 30 januari 1955. Samtida källor beskriver interiören som "ren och fin med bänkar i en mjuk röd ton". Hela kyrkans interiör hade omdanats, med bl.a. ombyggd predikstol, nytt altare, ny altarring, nya ljuskronor och lampetter. Den nya altartavlan var utförd av konstnären Folke Persson. Han utformade även kormattan, en rya som knöts av två församlingsbor. Många gåvor tillföll kyrkan vid återinvigningen, bl.a. en kista tillverkad 1811.

Även församlingslokalen i prästgårdens källare utvidgades och renoverades i samband med ombyggnaden av kyrkan.

OMBYGGNAD AV KLOCKSTAPELN 1972
1972 ansökte Donsö kyrkogårdsnämnd om att bygga till den gamla klockstapeln med ett vindfång för att kunna utnyttja stapeln som bisättningsrum. Ritningarna upprättades av Thersthols Ingeniörsbyrå AB i Göteborg.

ORGEL 1973
Vid kyrkans invigning stod ett harmonium på orgelläktaren, men medel till inköp av en orgel donerades redan vid invigningen. Installationen dröjde dock till år 1973, då kyrkan fick en orgel tillverkad av Magnussons orgelbyggeri.

ÄNDRINGAR EFTER 1990
Vid mitten/slutet av 1990-talet renoverades altarringen. Knäfall och överliggare kläddes om med ett nytt sammetsliknande tyg i en dämpat grön nyans. Stommen lagades och målades vit som tidigare.

Altaruppsatsen renoverades ca år 2000 av K-Konservator. Ca 2001 renoverades golvuret hos Klockboden i Kronhuset, Göteborg.