Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TYNNERED 96:1 - husnr 1, GREVEGÅRDENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GREVEGÅRDENS KYRKA (akt.)
1997-09-25
Historik
TYNNERED
Tynnered ligger i västra Göteborg. Bebyggelsen och den sociala strukturen är variations rik med flerfamiljshus (från "miljonprogrammets" tid), radhus och villor.

Sedan slutet av 1800-talet har frikyrkorna en stark ställning i området. Svenska Missionsförbundet har två kyrkor, Svenska Alliansmissionen tre samt Pingstkyrkan och Fribaptisterna var sin kyrka. Dessutom finns Syrisk-ortodoxa kyrkan representerad med en kyrka ("Syrisk-ortodoxa S:t Gabriels kyrka") och Romersk-katolska kyrkan med en kursgård ("Johannesgården").

FÖRSAMLINGSBILDNING 1967
Det som nu är Tynnereds församling var tidigare en del av Västra Frölunda församling. Allteftersom bebyggelsen och folkmängden växte fick Tynnered mer och mer självständighet, först som folkbokföringsdistrikt och 1967 som församling och pastorat. Den senaste stora händelsen i Tynnereds församlings historia är den församlingsdelning som genomfördes 1 jan. 1997. Då bildade förutvarande Näsets distrikt en egen församling.

KYRKANS FÖREGÅNGARE
Tynnereds församling växte snabbt och behovet uppstod av lokaler för gudstjänster och församlingsarbete i Norra Tynnered. Församlingen hyrde till att börja med lokaler i ett bostadshus.

År 1975 flyttades "vandringskyrkan" från Tynnereds kyrkas tomt och invigdes som distriktskyrka och blev så Grevegårdens kyrka. Den var ritad av Torsten Hansson och Per Persson (H.P.S. Planering AB) i Göteborg, och tillverkades av Oresjö Sektionshus AB i Smålands Anneberg. Som altarprydnad hade kyrkan sju ikoner, sedmitsa, tryckta kopior av ryska original från 1500-talet.

När den nuvarande kyrkan byggdes monterades vandringskyrkan ner. Den skänktes till den Syrisk-Ortodoxa församlingen i Tynnered och flyttades till Smyckeparken i Tynnered och heter nu mer "S:t Gabriels ortodoxa kyrka".

GREVEGÅRDENS KYRKA PLANERAS OCH UPPFÖRS
I mitten av 1980-talet började en ny permanet kyrkobyggnad att planeras. "Vandringskyrkan" var ganska liten och hade inga extra utrymmen. Stora delar av vardagsarbetet skedde i förhyrda lokaler i de angränsande hyreshusen.

Den nuvarande kyrkan byggdes under åren 1991och 1992. Arkitekt var Rolf Berg i samarbete med Myrens Arkitektkontor i Stockholm. Byggentreprenör var Tuve Bygg AB i Göteborg.
Kyrkan invigdes den 30 augusti 1992 av biskop Lars Eckerdal.

Göteborgs Småkyrkostiftelse skänkte pengar som bland annat låg till grund för inköpet av korfönstret. En glasmosaik av konstnärinnan Brita Reich-Eriksson utförd i samarbete med N.P. Ringström AB Glasmästeri i Stockholm.

I kyrkorummet finns sju ikoner, "Kristusansikte", "Maria med barnet" och "Petrus" som är målade av komminister Bo Glans. De övriga fyra ikoner föreställer evangelisterna.

Inredningen är ritad av Rolf Berg nämnas bör dopfunten med de svävande ringarna.