Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ASKIM 231:3 - husnr 1, MIKAELSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

MIKAELSKYRKAN (akt.)
1995-05-19
Historik
KYRKANS FÖREGÅNGARE

Miljön runt kyrkan är av stor historisk betydelse för Askim. Området är ett gammalt sockencentrum där utvecklingen kan följas från förhistorisk tid till nutid. Precis sydväst om klockstapeln ligger ett gravfält, daterat till järnåldern, som visar på den långa kontinuiteten av boende i området.

Kyrkogården söder om kyrkan, med bevarade äldre stigportar och murar, är mycket gammal och har tidigare tillhört socknens medeltida kyrka. Kyrkan brann ner mitt under en gudstjänst år 1876. Den gamla kyrkan beskrivs under "Askims kyrka" http://www.bebyggelseregistret.raa.se/byggnad_hist.asp?id=212339&inv=934&depth=1


MIKAELSKYRKAN PLANLÄGGS OCH UPPFÖRS 1975-1976

På grund av Askims snabba befolkningsökning under 1960-talet restes frågan om bygget av en ny kyrka i församlingens norra del. Den växande församlingen fick hålla sin verksamhet i hyrda lokaler, bl.a. i Pilegårdens kyrksal, en källarlokal, samt i Mellangården och i Askims skolor.

I början av 1970-talet anlitades Bent Jörgen Jörgensen för att ta fram ett förslag till ny kyrka placerad i anslutning till Askims norra (gamla) kyrkogård. Ritningarna godkändes av Riksantikvarieämbetet år 1973.

Jörgensen var en dansk arkitekt som var bosatt i Växsjö. Ett av hans mer välkända verk är Stadshotellet i Värnamo, invigt 1957. Han har också ritat flera kyrkor, bl.a. Lessebo kyrka http://www.bebyggelseregistret.raa.se/webbhus2/byggnad_desc.asp?id=442527&depth=1 , Dalstorps kyrka i Tranemo http://www.bebyggelseregistret.raa.se/webbhus2/byggnad_desc.asp?id=443827&depth=1 och Teleborgs kyrka i Växsjö http://www.bebyggelseregistret.raa.se/webbhus2/byggnad_desc.asp?id=616646&depth=1 . Han har också ritat Svenska Sjömanskyrkan i London.

Som entreprenör för bygget anlitades BPA AB. Det första spadtaget togs den 27/10 1975, grundstensceremonin hölls 28/6 1976 och kyrkan invigdes av biskop Gärtner på Mikaelsdagen den 3/10 1976. Hela byggnaden var då inte färdigbyggd, utan man forcerade färdigställandet av det översta planet. Mikaelskyrkan stod klar nästan exakt hundra år efter det att medeltidskyrkan brann ner, den 12 november 1876. Notan för kyrkobygget stannade på 4,2 miljoner kronor.

Arkitekturen beskrevs i samtida artiklar som mer liknande "ett forntida tempel i stiliserad form än ett från medeltiden". Interiören beskrevs som enkel och det noterades att "Gemenskapen understryks av att prästen på väg fram till altaret går rakt in i församlingen. Sakristian ligger närmast huvudingången, vid sidan av Kyrktorget, där präst och församling kan träffas efter gudstjänsten". Man framhöll också att den byggdes handikappanpassad utan trösklar och med hiss mellan olika plan.

VATTENSKADA 1976
I december 1976 brast ett vattenrör i den lägsta byggnadsnivån (med förskola etc), på grund av kyla och bristande isolering. Återuppbyggnadsarbetena pågick långt in på 1977.

ORGEL 1977
Kyrkans orgel, byggd av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad, hann inte bli klar till kyrkans invigning utan installerades i efterhand.

OMBYGGNAD AV TAK 1988
Anläggningens tak byggdes om efter ritningar av Johan Tuverts arkitektkontor. De platta taken uppvisade problem med läckor. Innan ombyggnaden avslutades murkrönen med ett stående koppskift, som längs sockeln. Nu kapades murkrönen, takfallen utökades och utanpåliggande rännor monterades. De nya taken blev flacka valmade sadeltak.

DÖRRHANDTAG STULNA 2006
Kyrkans dörrhandtag stals från kyrkporten och dörren mot kontoren söder om kyrkorummet. De var gjutna i mässing och formgivna som liksidiga kors. Liknande dörrhandtag finns bevarade på innerdörrar i kyrkan.