Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG BÖ 8:1 - husnr 3, ÖRGRYTE NYA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖRGRYTE NYA KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik

I samband med att befolkningen under 1800-talets slut ökade och nya stadsdelar bredde ut sig i Göteborg med omnejd ansågs Örgryte sockenkyrka för liten. Den betydligt större Örgryte nya kyrka byggdes i dess ställe med bidrag från flera förmögna och namnkunniga Örgrytebor (bl a Dickson, Carnegie, Ekman och Lyckholm). Kyrkan byggdes under åren 1888-1890. På 1890-talet anlades "Bö villastad" norr och öster om Örgryte nya kyrka. Väster om kyrkan byggdes ett villaområde på 1920-talet "Örgryte trädgårdsstad". Örgryte socken blev inkorporerat med Göteborgs stad 1922 och ytterligare nya bostadsområden främst med villor och radhus byggdes.

Som kyrkoarkitekt anlitades Adrian Crispin Petersson och byggmästare var F.O. Pettersson. Kyrkans glasmålningarna var gjorda av konstnären R Callmander. Kyrkan invigdes 6/7 1890, uppförd med en tidstypisk nygotisk stil och mottogs med lovord och goda recensioner. "Här har det berättigade krafvet af symfonisk färgrikedom kommit till sin rätt." skrev Göteborgs handelstidning 1890.

I samband med reparationer 1923 målades altaret, altargruppen och altarringen om i ljusa färger. 1937-38 genomfördes en genomgripande renovering under ledning av arkitekten Axel Forssén. Kyrkan målades i enhetligt ljusa färger, taket i ljust gråbrunt och väggarna ljusgrå. Bänkarna byggdes om och predikstolen försågs med ljudtak. 1950 fick kyrkan ett nytt altarskåp ritat av Axel Forssén och målat av Thor Fagerkvist. 1972 -73 inreddes ett väntrum för dop- och vigselgäster samt wc och städutrymme under nordvästra läktaren. Bänkarna kortades och nytt golv lades i vapenhuset.

Ett internationellt orgelprojekt genomfördes 1990-2000. En kopia av Schnitgerorgeln från 1699 i domkyrkan i Lübeck byggdes och placerades på den sydvästra orgelläktaren som i och med det byggdes om. På läktaren i det nordvästra tvärskeppet installerades en engelsk sk Willisorgel av 1870-talsmodell. I samband med detta genomfördes en genomgripande restaurering där man rekonstruerade kyrkans ursprungliga måleri. Innertaket rekonstruerades till sin ursprungliga form men med användande av moderna material för att förbättra akustiken i kyrkan. Dessutom utfördes en exteriör renovering som framförallt omfattade hela västra delen av kyrkans fasad, dess tak och kyrktorn.