Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK RYDAL 1:3 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2016-04
Historik
Ryds gård utgör grunden till hela samhället Rydals uppkomst. De tidigaste spåren av det som skulle komma att bli bruksorten märks i äldre material där frälsehemmanet Ryd förekommer. Gården nämns första gången under 1300-talet, då nunnan Ingrid Bosdotter skänkte gården, tillsammans med det närbelägna Ginkalunda till klostret i Skänninge. Efter Gustav Vasas kyrkoreduktion gav han Ryd till adelsmannen Claus Diureskytte. Sedan följde tvister om ägandet av gården, vilken kom att brännas ner 1529 under de så kallade västgötaherrarnas uppror. Detta på grund av att den dåvarande ägaren, Mats Kafle, var trogen kungen.
Den nuvarande mangårdsbyggnaden ska ha uppförts 1790, i en stil som påminner om den klassicistiska empire som förläggargårdarna är uppförd i. Detta innebär troligtvis att byggnaden moderniserats under 1800-talets första hälft. Idag är den en salsbyggnad i två plan med ett flackare mansardtak med valmade gavelspetsar. Runt takfoten går en tandsnittsfris. Fönstersättningen är symmetrisk och består av sexdelade fönster med vita bågar och foder. Fönsteromfattningarna har den för regionen så karaktäristiska utformningen med profilerade krön, små konsoler och ornament i relief, i detta fall romber. Även entrédörren är konstfullt utformad enligt lokal tradition med pilastrar som bär upp ett entablement med metoper och triglyfer. Entrépartiet avslutas med en dekorativt utformad vattbräda. Fasaden på byggnaden är klädd i en brutet vit locklistpanel.
Flygelbyggnaderna är även de klädda i vit locklistpanel, med sexdelade fönster. Dessa har sadeltak med valmade gavelspetsar. Den ena av flygelbyggnaderna är närmast grunden klädd i en liggande fasspontpanel. Båda flyglar har grund av murad natursten.