Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK KINNAHULT 6:3 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2015-04
Historik
Gården som idag kallas Hults gård omnämns första gången i jordeböcker ifrån 1540-talet. Gården blev kronohemman i samband med Karl XIs reduktion under 1600-talet. Hults gård heter egentligen Hult Övregården, och är tillsammans med Hult Nedergården de hemman som utgör ursprunget till det lilla samhället Kinnahult. Den nuvarande mangårdsbyggnaden ska ha uppförts 1865 av dåvarande ägaren Anders Larsson. Sonen Erik bedrev därefter förläggarverksamhet på gården. Under 1900-talet har det dessutom bedrivits privatundervisning på gården, av Eriks döttrar Annie och Elin, samt wellpappfabrik i ett senare skede. Mangårdsbyggnaden byggdes om och moderniserades 1935.
Mangårdsbyggnaden på Hult är en stor, herrgårdsliknande byggnad med sadeltak. På västra fasaden ovanför huvudentrén finns en stor frontespis som tar nästan hela takfoten i anspråk. Vindskivan på denna, liksom vindskivorna på gavlarna är utrustade med smäckra lövsågerier. De lövsågade detaljerna, som förekommer även på den veranda som täcker nästan hela fasadlivet på byggnadens östra sida, är en av de drag som tydligt skiljer Hults gård ifrån den mer traditionellt nyklassicistiska stil i vilken de flesta andra förläggargårdar är uppförda. Andra exempel är färgsättningen och den murade sockeln av natursten med vitputsade fogar. Just denna typ av sockel kan observeras på flera byggnader norr om Kinna, samt byggnaderna tillhörande Rydal. Denna utformning ger en regional prägel åt bebyggelsen.
Byggnaden har dock även likheter med omkringliggnade förläggargårdar i de hela fyra fönsteraxlarna på gaveln, de sexdelade fönstren, den magnifika storleken och det påkostade entrépartiet med pilastrar och stiliserade rosor i relief. En intressant detalj i sammanhanget är att verandan påminner om den som finns på det närliggande Altorp, som dock är byggd flera decennier senare. På en höjd väster om mangårdsbyggnaden ligger ett annat bostadshus i två plan. Det är en gammal arbetarbostad som är uppförd 1910 och flyttad till gården ifrån någon närliggande plats, eventuellt Harpebo. Byggnaden är enkelt utformad med enfilig planlösning. Den har sadeltak och fasadbeklädnad av rödmålad locklistpanel. Fönstren är sexdelade med vita bågar och foder. Byggnadens sockel är murad i råhuggen natursten. Det större av de två röda bostadshus som står på Hults gård är den före detta arrendatorsbostaden. Den är uppförd 1937 eller -38 i två plan med sadeltak. Byggnadens mest utmärkande drag är den frontespis som reser sig över takfoten ovanför entrén på östra fasaden, samt den separata byggnadskropp osm utgör ett trapphus och ligger på motsatt sida. Byggnaden har renoverats och tilläggsisolerats med panelbyte. Detta medför att fönstren ser ut att vara något indragna ifrån fasadlivet. Man har dock satt upp locklistpanel och färgsatt huset i enlighet med äldre tiders ideal, rödmålad med vita knutbrädor, fönsterbågar och foder.