Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK GULLBERG 14:5 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2015-04
Historik
Förläggargården Kronäng ligger strax nordöst om Kinna. Gårdsmiljön består av en äldre mangårdsbyggnad ifrån omkring år 1810, vagnslider, brygghus, ladugård samt en senare uppförd salsbyggnad ifrån 1842 i den typiska förläggargårdsutformningen, uppförd av vävnadsförläggaren Larsson som morgongåva till hustrun. Den äldre mangårdsbyggnaden har inrymt flera funktioner såsom förläggarbod, förråd, drängkammare och brygghus. Enligt en dendrokronologisk undersökning som genomfördes i samband med restaurering i början av 2000-talet så kan vissa delar av det timmer som använts till golvplank dateras till det sena 1700-talet. På Kronäng har bedrivits textil verksamhet i ungefär 150 år, ifrån det tidiga 1800-talet ända in på 1950-talet.
Den yngre av mangårdsbyggnaderna är en salsbyggnad i två plan i den nyklassicistiska empirestil som utmärker de flesta av förläggargårdarna kring Kinna. Den restaurerades och moderniserades år 1931. Byggnaden har sadeltak med valmade gavelspetsar, klätt i enkupigt lertegel. Det finns två skorstenar som är vitkalkade och målade med de för regionen traditionella mörka romberna.
Byggnaden är i två hela plan med en symmetrisk fönstersättning. Fönstren är sexdelade med vitmålade bågar och foder. Fönsteromfattningarna är dekorativt utformade med bland annat profilerade konsoler under vattbrädorna. Entrépartiet utgörs av en pardörr med fyllningar, målad i en mörkt blå kulör som nås via en liten stentrappa med dekorativa handledare i gjutjärn. Ovanför dörren finns ett överljusfönster med dekorativt utformade spröjsar. Dörren omges av pilastrar med entablement bestående av en större profilerad vattbräda med tandsnittsfris. Det finns ännu en entré på baksidan, till den glasveranda som sitter där. Denna består av en enkeldörr målad i samma blåa kulör. Den äldre mangårdsbyggnaden påminner närmast om en långloftsstuga till sin planform. Byggnaden har sadeltak med täckning av enkupigt lertegel. Den är i två hela plan, troligtvis har övervåningen byggts på vid ett senare tillfälle. Fasadutformningen är symmetrisk med sexdelade fönster och profilerad gesims mellan våningsplanen. Fasadbeklädnaden är locklistpanel målad i faluröd slamfärg. Fönsterbågar och foder är vitmålade, fönsteromfattningarna är dekorerade med de element som är typiska för empire och nyklassicism och kan ses på den yngre mangårdsbyggnaden liksom de flesta andra förläggargårdar, med romber och tofsar. Byggnaden har tre dörrar, en pardörr och två enkeldörrar. Entrépartiet med pardörren är utsmyckat med pilastrar, vattbräda och reliefornament såsom romber och guttae. Mitt emot den äldsta mangårdsbyggnaden ligger en flygelbyggnad uppförd år 1894, och har genom åren använts som lager- och kontorslokal. Byggnaden är i två plan och ligger nära den yngre mangårdsbyggnaden i stil, med en klassicistisk utformning av fönsteromfattningar, entré och fasad. Byggnaden har sadeltak täckts av tegelpannor. De vitmålade vindskivorna har kilformade avslut. Fönstren är sexdelade med ett blindfönster på andra våningens gavel. Fasaden är klädd i en locklistpanel målad med vit oljefärg.På gården finns även några ekonomibyggnader, varav en är ett stall som eventuellt är uppfört år 1944. Stallbyggnaden är i ett plan med sadeltak, fasadbeklädnad i form av locklistpanel målad med röd slamfärg. Det finns fyra ingångar, varav samtliga består av breda, panelklädda pardörrar med bandgårngjärn. Fönstren är små och fyrdelade, och sitter på byggnadens gavlar. På Kronäng finns även en hög ladugårdsbyggnad i trä. Byggnaden har sadeltak med branta fall över den väl tilltagna loftvåningen. Taktäckningen är tegelpannor. På bottenvåningen finns flera mindre rektangulära tvåluftsfönster, medan vindsfönstren under taknocken är närmast kvadratiska med fyra rutor i varje båge. Byggnadens fasadbeklädnad är locklistpanel, där bottenvåningen är målad i en ljust grå kulör, medan loftet går i faluröd slamfärg.