Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HAMMARÖ HAMMAR 1:3 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2003-04-02
Historik
Hammars gård är sedan 1969 inköpt och fungerar sedan invigningen 1973 som sockenstuga och församlingshem. Vitpanelad timmerbyggnad om ett och ett halvt plan. Mangårdsbyggnaden uppförd 1828 är idag den enda byggnaden från gården som är bevarad. Byggnaden innehåller idag administrativa lokaler för kyrkan, samlingssal och ekonomiutrymmen.
Hammars gård har annars gamla anor. Från Kung Sverres av Norges självbiografiska historia från slutet av 1100-talet vet vi att lagmannen Folkvidr, gift med Cecilia, Sverres halvsyster, bodde på Hammar 1177. Sverre bodde på härbärget där pilgrimmer övernattade på sin vandring till Olof den heliges relikskrin i Nidaros, nuvarande Trondheim. Under tidig medeltid ägdes hälften av Hammaröns gårdar av Sveriges och Noregs kung Magnus Eriksson. I april 1347 kom det kungliga följet ridande till Tingvalla och Hammarön för att hålla ting och avkunna domar. I ett bevarat utslag från Hammar tilldömer konungen fyra kloster laxfisket i Klarälven.
Drottning Kristina donerade år 1645 Hammars gård till den skotske översten Gordon vid Nerike-Wermlands regement som belöning för hans insats i 30-åriga kriget. P G Andreios Lidback arrenderade kronohemmanet Hammar åren 1816-1824. Han var släkt med Selma Lagerlöf, Tegnér och Geijer. Filosof och bonde, rabulist även kallad Värmlands första socialist.