Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ KLAGSTORP 56:1 - husnr 1, VÄSTRA KLAGSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA KLAGSTORPS KYRKA (akt.)
2017-01-31
Historik
Västra Klagstorps kyrka har medeltida ursprung men är idag till största delen en 1800-tals kyrka. Medeltidskyrkan byggdes troligen i slutet av 1100-talet och bestod av långhus med kor och absid. Byggnaden tillskrivs en lärjunge till Mårten Stenmästare som var verksam med Lunds domkyrka. Sannolikt på 1200 eller 1300-tal tillkom ett brett västtorn med tvärrektangulär plan. Torn med denna utformning anses ofta haft samband med en huvudgård och storman. Kyrktornen i Skåne har haft flera olika funktioner som skiftat under århundranden. Tornen kan ha fungerat som försvarstorn, magasin, doprum, gravrum eller klocktorn. Klockstolens virke är daterat till mitten av 1400-talet, men är byggd av återanvänt virke, sannolikt från en fristående klockstapel. Tornet har förmodligen byggts om och till vid olika byggnadsetapper, men någon murverksundersökning är inte gjord som kan klargöra detta.

Kyrkan byggdes till vid flera tillfällen under medeltiden med vapenhus och sakristia och valv slogs.
I slutet av 1791 var tornet bristfälligt och reparerades, den södra sidan nymurades. 1823 revs södra vapenhuset och en korsarm byggdes. Ingången flyttades från södra sidan till en ny port i väster i tornet. På 1840-talet rivs en pelare som bär flera valv i den gamla kyrkan, vilket gör att valven måste rivas. Domkyrkoarkitekt C G Brunius var mycket kritisk till hur kyrkorna i Västra Klagstorp och Tygelsjö förändrats.
Kyrkans skick och den stora befolkningsexpansionen under 1800-talet krävde en ny större kyrka. 1884 revs hela kyrkan utom tornet.

Den nya kyrkan ritades av byggmästare N Andersson som även uppförde kyrkan vilken stod klar 1885. Från den gamla kyrkan behölls bland annat altaruppsats, predikstol, orgel, klockor och dopfunt. Kyrkan uppfördes i rött tegel med långhus och ett femsidigt kor medan tornet behölls. En ny ingångsportal byggdes i tornet.
Långhusets innerväggar målades med kvaderindelning. Taket i långhuset pryddes med röda rankor och korets tak målades blått med fastsatta stjärnor i gulmetall. Alla invändiga snickerier målades i ekådring.

1916 byggdes orgelfasaden och orgelläktaren om efter förslag av Theodor Wåhlin. Läktaren får ett nytt framsprång.
1939 gjordes en renovering efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. All golvbeläggning byttes till kalksten, pannrum anlades, nya ytterdörrar, ny trappa till orgelläktaren, ny dörr mellan vapenhus och kyrksal. Altarskranket som avdelade sakristian togs bort. Portalen vid huvudentrén som byggdes 1885 revs och en ny murades upp med handslaget tegel. All interiör och inredning målades om, taken och
väggarnas dekor togs bort. Kyrkans takstolar och inredning har flera gånger varit angripna av skadeinsekter och sanerades bland annat 1964 och 1970.
Tornets tak lades om med nytt blytak 1969.
1971 ingick församlingen i Malmö kyrkliga samfällighet sedan Bunkeflo kommun slagits samman med Malmö.
1975 utfördes lagning av söndervittrat tegel på strävpelare och fasader.
1977 underbyggdes orgelläktaren med väntrum, sakristia och toalett, efter förslag av Pantektor. Sex bänkrader på ömse sidor mittgången togs bort. Kyrkorummet målades om med alkyd- och akrylatfärg.
1983 gjordes en dendrokronologisk undersökning av klockstolen och tornets bjälklag som daterades till mitten av 1400-talet. Virket är återanvänt och antas ha tillkommit vid en ombyggnad av tornet.
1994 åtgärdades fukt i vapenhuset. Väggarna var målade med olämplig färg som togs bort och väggarna stryks istället med kalkfärg.
2004 målades fasaderna och golven i sakristia och väntrum byts från textil till klinker.
2012 byggdes en ramp vid huvudentrén. Biutrymmena från 1977 under orgelläktaren byggdes om med större toalett och ett pentry har satts in. I kyrkorummet togs de två främsta bänkraderna bort och trägolvet ersattes med kalkstensgolv vid bänkarnas plats. Kyrkorummet målades om. Ritningarna gjordes av Ateljé Alfa arkitekter.
2017 målades tornet. (Efter inventeringen.)