Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ TYGELSJÖ 41:39 - husnr 1, TYGELSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TYGELSJÖ KYRKA (akt.)
2017-01-19
Historik
Tygelsjö nygotiska kyrka ersatte en medeltida kyrka. Eventuellt föregicks medeltidskyrkan av en stavkyrka. Vid en arkeologisk undersökning 1981 när församlingshemmet byggdes hittades stolphål som kan tolkas som spår efter en stavkyrka. Gravar är även påträffade på detta område utanför den nuvarande kyrkogården.

Medeltidskyrkan byggdes troligen i slutet av 1100-talet och bestod förmodligen av långhus med kor och absid. Senare tillkom ett brett västtorn med tvärrektangulär plan. Denna typ av torn hade ofta samband med huvudgårdar och tornet hade karaktär av en privat byggnadsdel. I slutet av medeltiden omkring 1500-talet revs det medeltida koret och ett nytt större kor med stjärnvalv byggdes. Koret hade en ovanlig
segmentformad avslutning. Under årens lopp byggdes kyrkan till med vapenhus och sakristia. Den medeltida kyrkan låg cirka 15 meter öster om den nuvarande kyrkans kor.

1834-35 byggdes kyrkan om till en korskyrka med två korsarmar. Ritningsunderlaget och hantverkskickligheten var mycket bristfällig och tillbyggnaden blev ett slarvbygge. Långhuset hade korsvalv, korsarmarna höga tunnvalv och ingen lösning var tänkt hur dessa skulle mötas. Till slut fick långhusets murar tas ner och byggas upp på nytt högre. Vid ombyggnadsarbetet hände en olycka med tre dödade arbetare. Domkyrkoarkitekt Brunius beskriver kyrkan på 1840-talet som ett exempel på hur man inte ska bygga till medeltidskyrkor.

Kyrkans skick, den stora befolkningsökningen och tidsandan gjorde att kyrkostämman 1900 beslutade att bygga en helt ny kyrka. Den gamla kyrkan revs 1903. Bygget av den nya kyrkan pågick 1903-1904 och kostade 75000 kronor, den invigdes i januari 1905 av biskop Billing. Kyrkan ritades av ingenjör A W Lundberg (1836-1907). Han har även ritat kyrkorna i Flädie, Gessie och Fuglie. Lundberg var utbildad vid Tekniska skolan i Stockholm. Han var medgrundare till Skånska cementgjuteriet och direktör på firmans första fabrik i Lomma fram till 1896.

Kyrkan har likt flera nygotiska kyrkor haft tekniska problem med vittrande tegel vilket vid flera tidpunkter bytts ut t ex 1927, 1957. Det är framförallt söderfasaderna som drabbas av tegelskador på grund av stora temperaturvariationer.

1968-69 renoverades kyrkan efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe.

Problem med skadedjur har funnits vid flera tillfällen och sanering från strimmig trägnagare har genomförts vid olika tidpunkter.

1968-69 gjordes en invändig restaurering efter domkyrkoarkitekt Eiler Græbes
arbetshandlingar. Inredning och interiör målades om. Sidoskeppens dekor i valvkapporna målades över medan mittskeppens dekor återskapades.
1971 ingick Tygelsjö i Malmö kyrkliga samfällighet sedan Bunkeflo kommun slagits samman med Malmö.
1974 inrättades en toalett vid norra sidoingången.
1983 togs bänkar bort längst fram i mittskeppet samt i södra sidoskeppet 1999.
1988 lades taket om med begagnat skiffer från rivna järnvägsstationer.
2005 renoverades golvet och skadade viktoriaplattor byttes till svart och vit klinker.
2006 byggdes en ramp vid den norra sidoingången.
2013 renoverades delar av murverket på tornet, framförallt tornets västra gavelröstes tinnar. Delvis omfogades murverket, frostsprängt tegel byttes, och tinnarnas kalkstensplattor täcktes med zinkbelagd aluminiumplåt.