Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ SANKT PAULI KYRKA 1 - husnr 1, SANKT PAULI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT PAULI KYRKA (akt.)
2017-03-26
Historik
Kyrkobyggnaden
S:t Pauli församling bildades 1884 ur Caroli församling. S:t Pauli församling uppgick 2014 i S:t Johannes församling. Det sammansatta kyrkorådet för S:t Petri och Caroli församlingar gav 1876 domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall i uppdrag att rita förslag till en ny kyrka för 2000 personer på Kungsgatan. Zettervalls förslag var en långhuskyrka med västtorn i nygotisk stil. Förslaget ansågs alltför dyrt, istället fick arkitekt Emil Langlet uppdraget att rita kyrkan.
Langlet (1824-1898) utbildades på Chalmers och Konstakademin. Han fick därefter ett stort stipendium och gjorde en lång studieresa i bland annat England och Frankrike och avslutade med tre år i Italien. Langlet var en stor förespråkare för centralkyrkor. Enligt Langlet var centralkyrkoformen den som bäst lämpade sig för en protestantisk gudstjänst. Alla skulle kunna höra Ordet och prästen skulle tydligt ses. Koret skulle inte betonas, istället skulle kyrkorummet centreras mot mitten. I en centralkyrka utbreder sig byggnaden symmetriskt kring en lodrät mittaxel. Mellan 1860-1890 byggdes i Sverige 32 centralkyrkor, de flesta i Västergötland. Av dessa ritade Langlet tolv. Centralkyrkor var mot Överintendentämbetets rekommendationer och Helgo Zettervall var kritisk till dem.

Langlet ritade även Caroli kyrka i Malmö som invigdes två år före S:t Pauli. Caroli såldes 2009 och är avkristnad. S:t Pauli kyrka började byggas 1880 och invigdes 1882. S:t Pauli är Langlets största centralkyrka och den mest påkostade. Langlet bodde i Malmö under uppförandet och ledde byggnadsarbetet tillsammans med byggmästaren. Marken som kyrkan byggdes på, den tidigare sjöbottnen, var ursprungligen så sank att vattnet kunde gå upp i källarvåningen som därför till stor del ligger ovanför marknivån.

Kyrkan har flera gånger underhållits och reparerats. Nedan följer ett urval:
1902, 1915 och 1925 sattes målade glasfönster in över altaret, på orgelläktaren och bakom altaret. Fönstren var ritade av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin
1915 fick kyrkan el. De nya armaturerna ritades av Theodor Wåhlin.
Kyrkan har haft återkommande problem med skadedjursangrepp på takbjälkarna som sanerades och med sprickor i valvet ovan altaret som lagades.
1938 revs huvudtrappan och en ny byggdes där delar av graniten återanvändes.
1956 sattes fyra målade glasfönster av Ralph Bergholtz in under läktarna.
1957 målades kyrkan om invändigt med ny ljusare färgsättning efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe.
1965-66 gjordes ombyggnader efter förslag av arkitekterna Roos och Thornberg. Ombyggnaden innebar bland annat att ett väntrum inrättades i sydvästra trapptornet där trappan revs och en ingång utifrån sattes igen. Orgelläktaren byggdes om för den nya orgeln.
1974 togs bänkarna under två av läktarna bort och dop- respektive andaktskapell
inreddes.
1989 togs de tre bakersta bänkraderna i mittskeppet bort och nytt golv lades.
2013-14 genomfördes en exteriör renovering. Hela taket byttes till omålad aluminiumplåt från grönmålad plåt. Fasadteglet omfogades på flera ställen. Takbytet föregicks av många års diskussioner med länsstyrelsen som länge var tveksam till bytet. Länsstyrelsen sa ja eftersom kyrkan ursprungligen haft gråmålad plåt.
2015-2017 genomfördes en omfattande interiör renovering. Kyrkan sanerades från stora angrepp av hussvamp då trävirke och angripen puts avlägsnades och ersattes. Sprickor och putsskador lagades, för svagt fogbruk hade använts när kyrkan byggdes. Väggarna rengjordes och dekormålningen återställdes. Ny el, ljud och ljusanläggning och nya radiatorer sattes in. Glasfönstret i taket försågs med elektriskt ljus vars styrka styrs för att likna dagsljus. Inventarierna som altaruppsats, altarring, dopfunt och
predikstol restaurerades. Ekgolvet innanför altarringen togs fram. Fönstren försågs med UV-film för att minska skadlig ljusinstrålning. Kyrkan återställdes till färgsättningen från Eiler Græbes renovering 1957. Kyrkan öppnades igen den 26 mars 2017 efter att ha varit stängd i två år.