Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ OTTO 5 - husnr 2A, SANKTA MARIA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA MARIA KYRKA (akt.)
2017-03-07
Historik
Kyrkobyggnaden
Möllevångens församling bildades 1949 genom utbrytning ur Västra Skrävlinge församling och Sankt Johannes församling. 2002 slogs Möllevången och Sofielunds församling samman. 2014 uppgick den i S:t Johannes församling i Malmö pastorat.
Byggnaden uppfördes 1928 som Västra Skrävlinge församlingshus. Arkitekter var August Ewe och Carl Melin. Församlingshuset innehöll två våningar plus källare och vind. Huset var byggt i 1920-tals klassicism. När Möllevångens församling bildades 1949 blev byggnaden Möllevångens kyrka. August Ewe (1875-1956) och Carl Melin (1877-1960) samarbetade fram till 1920-talet och har ritat ett flertal flerbostadshus och offentliga byggnader som stadshus, rådhus, kyrkor och skolor. Deras stil gick från jugend till nationalromantik för att under 1920- talet kännetecknas av stram klassicism för att senare övergå i funktionalism.

1963 byggdes kyrkan om och till och fick sitt nuvarande namn S:ta Maria kyrka. Ett församlingshem byggdes längs Södervärngatan och en ny upphöjd terrass och klocktorn uppfördes mot Nobelvägen. Thorsten Roos och Bror Thornberg var arkitekter. Kyrkan omgestaltades helt invändigt och delvis utvändigt. Ett mellanbjälklag i kyrkan togs bort och kyrkan fick högre takhöjd. Många fönster murades igen, t ex alla på norra gaveln och alla på bottenvåningen. Ett lågt sidoskepp byggdes till på terrassen och huvudentrén flyttades hit från södra gaveln. Den gamla entrén ersattes med ett blyfönster. En takryttare med spira för klockan fanns tidigare på taket men ersattes av klockstapeln. Takkuporna togs bort. Kyrkorummet förvandlades till en basilika och gjordes större med två smala sidoskepp och altarväggen flyttades till norra gavelväggen. Kyrkorummets innertak med träkassetter bevarades och kompletterades över altarväggen.
Thorsten Roos, med sina runt 500 byggnader i staden, har påverkat Malmös stadsbild i mycket hög grad. Han har bland annat ritat skyskrapan Kronprinsen (1959-61) och NK (1961, idag Hansacompagniet). Bland Thornbergs arbeten märks Slottsstadens skola (1954). Samtidigt som paret var konkurrenter med egna verksamheter, drev de ett gemensamt tävlingskontor. Tillsammans ritade de bl.a. S:t Andreas kyrka (1959),
S:t Mikaels kyrka (1978), kollektivhus i kvarteret Hanaholm (1951), samtliga i Malmö. I Göteborg gestaltade de Högsbo kyrka (1964). Thorsten Roos dog redan 1969 men namnet levde vidare i kontorets namn.

Församlingshemmet har byggts om flera gånger efter 1963. Den stora entréhallen har minskats och glasats in till ett studierum. Pastorsexpeditionen är borttagen och omgjord till samlingssal. Förråd, wc och textilskåpsrum har byggts på församlingssalens gamla scen. Källaren renoverades 2015.
I kyrksalen har bänkar tagits bort längst bak och längst fram. Det tidigare dopkapellet har blivit andaktskapell.

2012 flyttades orgeln från Caroli kyrka till S:ta Maria och då kompletterades läktarbarriären med en glasskiva.
De sju kvadratiska blyglasfönstren i kyrkan har kompletterats med ett yttre skyddsglas och belysning ovanför fönstren.
2014 byttes takpannorna på kyrkan.
2015 gjordes terrassen om.