Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE VARAN 2:29 - husnr 1, ÖSTERÄNGS ÅNGSÅG OCH ÅNGKVARN

 Byggnad - Beskrivning

Österängs ångsåg och ångkvarn (inakt.)
Historik
Nuvarande anläggning byggdes 1860 och hade redan från början lokomobildrift. Den första lokomobilen som drevs mellan 1860 och 1903 var levererad av Trollhättans mekaniska verkstad. Därefter ersattes den av en Munktells ånglokomobil som var i drift ungefär fram till slutet av 1930 eller början av 1940-talet. Denna lokomobil finns idag på Rubens maskinhistoriska museum i Götene.

Sågutrustningen utgjordes av en flerbladig halvstavtivram med drivning i överdelen. Denna finns dock inte kvar. Det gör däremot kantverket, en fyrkutterhyvel från Göteneds mek verkstad, Götene samt mängder av profilstål och mallar av olika slag.

I ångkvarnen maldes foder. Den drevs med tre stenpar – två placerade på andra våning samt ett på bottenvåningen. Stenparet i markplanet finns kvar, medan de två övre är borta. Kvar på andra våning finns emellertid lyftvalsen för uppfordring av säckar. Där finns också en stenmangel. Intill ångsågen finns ett mycket förfallet skjul, som inrymmer en eldriven cirkelsåg.

En förening startades 2005 – ”Österängs Ångsågs ideella förening” – och övertog ansvaret och ägandet för byggnaden våren 2006 samt ett sågförråd, ett stall, ett vagnslider, en f d fattigstuga samt ovan nämnda skjul med tillhörande cirkelsåg och 1,8 ha mark.

Under hösten och vinter 2006/07 har renoveringsarbeten utförts på byggnaden. Delar av den bärande takkonstruktionen har bytts ut på grund av rötskador. Bland annat har en stolpe, en snedsträva, delar av nedre och övre hammarband samt rotknän har bytts ut.

Källa förutom inventeringen:
Informant Erik Bergholtz, Österängs Ångsåg ideell förening, E-post 2008-10-20