Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE HORSMARKA 2:26 - husnr 6, RAGGAGÅRDENS MEJERI

 Byggnad - Beskrivning

Raggagårdens mejeri (inakt.)
Historik
Detta är ett enskilt uppköpsmejeri men också ett gårdsmejeri då egenproducerad mjölk förädlades. Byggnaden uppfördes 1929 och var i drift fram till 1940. Interiörerna är relativt välbevarade och mejeriet har förhållandevis mycket produktionsutrustning kvar. Detta är mycket ovanligt. Endast ytterligare ett mejeri – ett gårdsmejeri i Falköping – med utrustning har påträffats under genomgången av Västergötland.

Efter nedläggningen hyrde ägaren ut övervåningen som bostad troligen fram till 1956. Från 1940 användes bottenvåningen av ett militärt sjukförband som fältdepå. De använde byggnaden fram till slutet av 1950-talet som förråd och organisationsplats. Spåra av denna tid finns i form av fönsterluckor på flera av bottenvåningens fönster står det att läsa i Raggagårdens Mejeri från 1991. Här nämns också att en källare byggdes i ostlagret någon gång mellan 1944 och 1945.

Vissa medlemmar i Holmestads hembygdsförening har tagit sig an mejeriet och renovering av tak och fasader har inletts under 2005. I september 2005 hade östra takfallet åtgärdats, medan det västra var i dåligt skick med fuktskador och svampangrepp som följd. Ett samarbetsavtal har tecknats med Raggagårdens ägare, vilka också är medlemmar i hembygdsföreningen.

En uppsats berättar om Raggagården, dess historia, beskrivning av byggnaden, dess skador och inventarier samt fem sidor om hur förädlingen av mjölk går till. Uppsatsen heter Raggagårdens mejeri och skrevs av - Anna Birath, Stephan Fickler, Linda Lövkvist och Anneli Rypistö fyra studenter på Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet 1991.