Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖRBY HÖRBY 42:8 - husnr 1, HÖRBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖRBY KYRKA (akt.)
2017-08-21
Historik
Kyrkobyggnaden
Hörby kyrka uppfördes under 1100-tals första hälft och helgades åt Sankt Laurentius. Byggmästare anses ha varit Carl Stenmästare, vilket är en slutsats som dragits då likheterna mellan den ännu bevarade sydportalens rika stenhuggerier och den av honom signerade portalen i Östra Herrestads kyrka är påfallande. Carl Stenmästare var en framstående byggmästare under tidig medeltid i Skåne och var bland annat verksam vid domkyrkobygget i Lund. Stenkyrkan i Hörby utgjordes sannolikt ursprungligen av långhus, kor och absid i öster. Tidigt, möjligen redan vid uppförandet, restes ett brett västtorn. Det breda västtornet antyder att en storman bekostade kyrkan, och möjligen var det dennes relation med biskopssätet i Lund som gjorde att Carl Stenmästare kunde knytas till kyrkbygget. Valven i absiden och koret försågs med kalkmålningar föreställande Kristus och apostlarna. Senare under medeltiden tillkom ett vapenhus framför sydportalen.

Under 1400-talet ersattes långhusets plana innertak av träplank med valv som liksom den romanska triumfbågen försågs med gotiska kalkmålningar. 1632 tillkom altaranordning och predikstol med baldakin, och 1647 inköptes dopfunt med tillhörande baldakin. Samtliga är rikt utskurna med motiv hämtade från gamla testamentet. Det romanska västtornet förändrades väsentligt vid en ombyggnad 1769–1771. I början av 1800-talet rymdes inte längre församlingen i det medeltida kyrkorummet, varför en så kallad nykyrka lät uppföras i vinkel mot långhusets norra fasad 1818.

Under seklets senare del utvecklades Hörby till järnvägs- och municipalsamhälle, befolkningen ökade och kyrkan ansågs återigen för trång. Församlingen tillkallade den nyblivne stadsarkitekten i Malmö, Salomon Sörensen, som fick i uppdrag att rita en utbyggnad av kyrkan. Sörensens förslag blev färdigt 1894 och innebar att kyrkan förstorades med ett parallellställt och längre långhus med kor placerat längs det medeltida långhusets norra sida. En sakristia byggdes söder om den nya, så kallade stora kyrkans kor i vinkeln mot det medeltida långhuset. På den nya kyrkans norrfasad uppfördes ett vapenhus medan tornet höjdes och försågs med trappstegsgavlar. Av den medeltida kyrkan bevarades endast långhuset och de resterande delarna av det breda medeltida västtornet. Absiden, koret, vapenhuset och nykyrkan revs och därmed försvann de romanska målningarna. Det gamla långhusets rektangulära fönster förstorades och gjordes rundbågeformade och en cirkulär fönsteröppning togs upp bredvid den medeltida dörren i långhusets västra travé. Det gotiska måleriet i långhusets valv målades över med schablon- och linjemåleri av målarfirman Pettersson i Hörby. Bänkinredningen i det gamla långhuset byttes ut och vändes mot den stora kyrkan. Det gamla långhuset fick därmed funktionen som sidoskepp med dopfunten placerad i det medeltida tornrummet. Det nya långhuset försågs med tresidigt högkor i öster, fullbred orgelläktare i väster och öppen bänkinredning i nygotisk stil. Valv och väggar försågs med kalkmålerier av Pettersson motsvarande de i gamla långhuset.

1937 utvidgades orgelläktaren efter ritningar av arkitekt Widmark och ett vattenburet värmesystem installerades. 1951 försågs korets fönster med blyinfattade glasmålningar formgivna av Gunnar Theander i Köpenhamn, och i slutet av 1950-talet restaurerades kyrkan efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Bland annat ersattes skiffertaket från 1896 med kopparplåt på samtliga byggnadsdelar utom tornet, vilket i sin tur försågs med urtavlor på de norra och södra sidorna. Triumfbågen i det gamla långhuset togs fram och fragment av de medeltida kalkmålningarna frilades medan 1890-talsmåleriet målades över i det gamla långhuset. Bänkarna från 1890-talet togs bort i lillkyrkan och ersattes med stolsinredningen som riktades mot ett nytt stenaltare som murades i den nisch som bildades under den framtagna triumfbågen. Samtliga tegelgolv lades om och kortrappan i stora kyrkan breddades.

1994 genomfördes en underhållsrestaurering under ledning av Forsberg & Wikerstål arkitekter AB, och 1997–1998 tillgänglighetsanpassades kyrkan exteriört genom en stensatt ramp som anlades vid en ny entré i vapenhusets västra mur. 2003 installerades fjärrvärme och radiatorer mm byttes ut. 2015 togs de två främre bänkraderna bort i den stora kyrkan. Dopfunten har därefter flyttats från sin plats i tornrummet för att istället placeras norr om koret. Baldakinen hänger emellertid ännu kvar i tornrummet.