Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE HÖLLVIKEN 22:20 - husnr 2, STORA HAMMARS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

stora hammars kyrka (akt.), STORA HAMMARS KYRKA (akt.)
2019-08-21
Historik
När befolkningen ökade blev medeltidskyrkan i kyrkbyn i Stora Hammar för liten. Biskop Flensburg uppmanade vid visitationen 1871 församlingen att bygga en ny kyrka. Han uppskattade inte medeltidskyrkorna. En mer central plats mellan Lilla och Stora Hammar valdes för den nya kyrkan. Medeltidskyrkan stängdes men revs inte. Den gamla kyrkan i Stora Hammars kyrkby återöppnades 1928. Arkitekt Magnus Steendorff ritade den nya kyrkan 1890-95. Den uppfördes 1900- 1902. Kyrkan är inspirerad av holländsk renässansstil. Steendorff ritade även konstruktionsritningar på kyrkan och detaljritningar. Interiört lades Viktoriaplattor på golvet och bänkinredningen var ekådrad och öppen i nygotisk stil. Steendorff (1855-1945) var utbildad på Konstakademin i Köpenhamn. Han var verksam i Malmö och Skövde och en tid anställd vid Överintendentsämbetet. Steendorff ritade även Undenäs kyrka i Skara stift och offentliga byggnader som bank och sjukhus. Han ritade i en eklektisk stil.

Kyrkan har renoverats flera gånger, här följer ett urval ur underhållsplanen.
Nytt värmesystem installerades 1937 och ett källarpannrum byggdes vid korets södra sida.
1976 byggdes bänkarna om för att göras bekvämare och två bänkrader togs bort. Innerväggarna målades med oljefärg. 1980 sattes nya dörrar upp mellan vapenhus och långhus efter ritningar av Lennart Strömbeck. 2002 togs ytterligare två bänkar bort vid långhusets södra sida. Golvet kompletterades med keramiska plattor.

2009 lades skiffertaket om över långhus och kor. Vinden isolerades. Tornspiran reparerades. Ny ramp av granit byggdes vid västra entrén. Reparation av stenarbeten på fasaden och delvis omfogning av teglet. 2011 reparerades torntaket och rötskadade bjälkar byttes. Stenarbeten utfördes på gavelröstet på långhuset och koret samt på kapitäl på långhuset. Taket på de halvrunda utbyggnaderna vid koret renoverades med
nya takstolar och kopparplåt.

2013-2018 genomfördes fortsatt renovering av stenarbeten på fasaden.
Komstadkalkstenen utskiftades till Jämtlandssten eftersom Komstadsten inte längre
finns tillgänglig. Utbyte av kalksten har omfattat listverk, baser, täckskivor, solbänkar
slutstenar och gesimser. Teglet foglagades och visst tegel byttes. Tornets bjälklag
renoverades. De rundade utbyggnaderna renoverades med nya takstolar och
kopparplåt.

2017 genomfördes en större invändig restaurering, med ombyggnad och ny inredning efter ritningar av Barup & Edström arkitektkontor. Den innebar nedtagning av plastfärg och målning med silikatfärg med ny färgsättning. Denna var en återgång till ursprunglig färgsättning framtagen av Skånes målerikonservatorer. Ombyggnad med nytt golv utfördes i kor och långhus. Viktoriaplattorna och trägolvet ersattes med
kalksten. Långhusets golv lades i en nivå. Lyftplatta installerades i den nya kortrappan för att göra koret tillgängligt. Trappan till koret gjordes med djupa steg för att göra plats för körer. Golvvärme och kabeldragning lades dold i golvet. Altarringen togs bort liksom balustraden mellan kor och långhus. Samtliga bänkar ersattes med lösa stolar. En ny digital skärm ersatte den tidigare psalmtavlan. Förråd och en lekhörna för barn inrättades bakom träskärmar längst bak i långhuset. Ny inredning tillkom med mobilt altare och knäfall samt bänkar längs ytterväggarna framför nya radiator. Två nya ljuskronor tillverkades efter äldre förlaga. Ny armatur tillkom ovan ljuskronorna och dopfunten.

2018 invigdes en ny orgel med den gamla fasaden.

Under 2020 ska en avlastningsbyggnad, kallad Kyrkbacken, uppföras i väster videntrén efter ritningar av Barup & Edström arkitekter. Byggnaden får rund planform och platt tak och innehåller samlingsrum med pentry, rwc, städ och ramp. Fasaden med glaspartier och grön puts kommer att ha ett utanpåliggande raster och textparti av anodiserad plåt.