Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP SVENSTORP 11:1 - husnr 1, SVENSTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SVENSTORPS KYRKA (akt.)
2018-08-29
Historik
Kyrkans tidiga byggnadshistoria är oklar. Det mest sannolika är att det uppfördes en helt ny kyrka i Svenstorps by 1542 i samband med sockenbildningen. Vid en omputsning av kyrkan 1986 framkom dock återanvända medeltida byggnadsdelar, bland annat delar av en romansk, rundbågig portal. En murverksdokumentation utfördes av Carl-Axel Mildner, Landsantikvarien i Lund och han noterade sekundärt inmurade kalkstenar med rundstav i långhusets södra fasad, en under takets rundbågefris och en vid västra fönstret. Den minsta av rundstavarna är välvd, och den tolkar han som att den har ingått i portalens övre del som varit försedd med rundbåge. Några enstaka tegelstenar av medeltida format har återanvänts och placerats vid fönsterpartierna. Huruvida de tillhört en äldre romansk kyrka på platsen eller om de kommer från någon annan medeltida kyrka är oklart. En hypotes är att det fanns en medeltida gårdskyrka på platsen, uppförd av godsherren till Svenstorps gods, som ombyggdes och blev sockenkyrka. En annan tänkbar teori är att delarna kommer från Saritslövs rivna kyrka. Vid arkeologiska undersökningar av kyrkplatsen vid Saritslöv daterades dock kyrkan till 1200-tal och det kunde konstateras att den hade haft en sekundär användning efter 1540-talet. Det krävs mer forskning för att utreda Svenstorps kyrkas äldsta historia.

Före den omfattande ombyggnad av Svenstorps kyrka år 1854 bestod den av det nuvarande tornet, som uppfördes på 1540-talet, och ett nu rivet långhus och kor samt ett vapenhus vid sydportalen. Från långhusvinden är spåren efter det rivna långhuset synliga på tornets östra sida. Det har haft ett brant takfall och varit förskjutet mot norr. Tornets synliga delar har varit vitkalkade. Enligt uppgifter i fornminnesregistret ska det finnas runstenar i kyrkans grundläggning och i tornet. Vid nedrivning av den gamla kyrkan ska två runstenar ha påträffats. Den ena ska ha sprängts och inlagts i grunden till den nuvarande kyrkan. Den andra murades in hel i tornmuren, vilken därefter överrappades.

Svenstorps kyrka fick sitt nuvarande utseende i samband med en omfattande ny- och ombyggnation 1854, då ett nytt långhus uppfördes intill det senmedeltida tornet. Ritningarna var utförda av bygg- och murmästaren Magnus Cederholm från Hunneberga. Cederholm (d. 1854), var enligt konsthistorikern Bo Grandien, en av de murmästare som Brunius personligen lärt upp i Lund. ”Cederholm ritade själv kyrkor i mästarens efterföljd.” Carl Georg Brunius (1792–1869) var professor i grekiska vid Lunds universitet och även medeltidsspecialist. Han engagerade sig i ett flertal restaureringar av medeltida byggnader och kom att bli en av tidens främsta förespråkare för en medeltidsromantik. År 1860 färdigställdes orgelläktaren efter ritningar av arkitekt Ludvig Hawerman med uppgång via en trappa i tornets östra murverk.

På 1890-talet, troligen 1893, gjordes en del förändringar i kyrkorummet. Golvet försågs med de då så populära Viktoriaplattorna, sannolikt nygjordes skranket till sakristian vid samma tillfälle och inredningen målades i en ekådring. Sannolikt tillkom även väggarnas dekormålning.

År 1936 fick interiören en ny färgsättning i gröna kulörer i enlighet med handlingar upprättade av domkyrkoarkitekt Eiler Graebe. Interiören hade då i stort sett bibehållit sitt utförande med ekådrad inredning. Kyrkoherden beskriver kyrkan inför renoveringen 1935 ”Väggarna har tecnade stenar, försök till marmorimit. samt blått och stjärnor i taket.” Graebe föreslår bland annat borttagande av sakristieskranket. ”Altarskärmen in till sakristian är ingalunda vacker, men utgör dock en enhetlig komposition, som svårligen kan förbättras genom detaljförändringar”. Samtidigt utvidgades koret mot väster genom borttagande av två bänkrader. Åren 1979–1980 gjordes nästa interiöra upprustning och kyrkorummet fick då sin nuvarande färgsättning.

Exteriört har inte kyrkan genomgått några större förändringar. Putslagningar har skett kontinuerligt under hela 1900-talet. År 1986 gjordes en större yttre renovering och 1994 putslagades och avfärgade kyrkan utvändigt.