Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG ANDERSLÖV 52:2 - husnr 1, ANDERSLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ANDERSLÖVS KYRKA (akt.)
2018-05-01
Historik
Eventuellt byggdes kyrkan på en gammal offer- och begravningsplats. På kyrkogården finns ännu en hög som troligen är en tidigare gravhög från järn eller bronsålder. Det finns också uppgifter om en numera utdikad källa som kan ha varit en offerkälla.

Kyrkan uppfördes under den stora kyrkobyggnadsperioden på 1100-talet som en romansk kyrka med typisk plan med långhus, lägre kor och halvrund absid i öster. Kyrkan hade likt romanska kyrkor norr- och sydportal och troligen högtsittande rundbågiga fönster. Tornet har tillkommit i olika etapper under medeltiden, troligen 1200-talet och är helt ombyggt 1871 efter en brand. Anderslöv var annexkyrka till Grönby fram till 1921.

Under 1300-talet valvslogs kyrkan med kryssvalv och dessa målades på 1350-talet av den så kallade Snårestadsverkstaden. Under medeltiden byggdes ett vapenhus som revs på 1800-talet framför sydportalen. Under 1500-talet gjordes någon ombyggnad av tornet.

Efter reformationen ändrades kyrkorummet. Reformationen i det danska Skåne började 1536. Protestantismen föredrog ett mer avskalat kyrkorum där altaret i koret och predikstolen skulle vara i centrum. Under 1600-talet fick kyrkan predikstol, ny altaruppsats och antagligen bänkinredning. Ett romanskt fönster sattes igen i absiden när ny altartavla sattes upp. Kalkmålningarna målades över vid någon tidpunkt, sannolikt i samband med reformationen.

Med befolkningsökningen blev kyrkan för liten och en korsarm mot norr byggdes till 1767. Trots detta var kyrkan snart för liten igen. Befolkningen hade år 1840 ökat till 1500 personer. 1841 byggdes därför en korsarm även mot norr. Samtidigt ändrades fönstren till spetsbågiga och tornet fick spira. I absiden togs en spetsbågig dörr upp. Ritningarna utfördes av Theodor Edberg. Blytaket ersattes med koppar. Vapenhuset
framför sydportalen revs. Omkring 1866 revs tornets medeltida kryssvalv för att kunna bygga en orgelläktare. De rivna valvribborna vilade på konsoler utformade som människoansikten.
1869 slog blixten ner i kyrktornet. Kyrkklockorna och taket förstördes av branden. Taket ersattes tillfälligt av spåntak. 1871 byggdes den nuvarande spiran samtidigt som tornmurarna förhöjdes efter ritningar av byggmästare H A Möller. Det är osäkert hur mycket av tornet som nybyggdes. Tornets portal med ett vindfång tillkom. Vid detta tillfälle ändrades även de spetsbågiga fönstren till rundbågiga i hela kyrkan.

1891 skedde stora förändringar då flera äldre inventarier togs bort. Koret ändrades, fick terrazzogolv och helt ny inredning. Nytt altare, altarring, altaruppsats och skrank i nygotisk stil ritades av Henrik Sjöström. Triumfbågen bemålades med ett språkband och absiden målades blå med stjärnhimmel.

1904 byggdes en värmeanläggning mellan kor och södra korsarmen. Fram till 1921 var Grönby moderförsamling och Anderslöv var annexkyrka då det blev tvärtom. Kyrkoherden flyttade 1921 från Grönby prästgård till Anderslöv.
1929 installerades elektriskt ljus i kyrkan.
1930 skedde en restaurering efter förslag av domkyrkoarkitekt Theodor Wåhlin. De medeltida kalkmålningarna knackades fram och restaurerades. Bänkarna byggdes om och gjordes bekvämare.
1937 byttes papptaket över långhus och korsarmar till tegeltak.
1951 togs orgelläktaren i väster i långhuset bort. En ny orgelläktare byggdes istället i södra korsarmen och ny orgel installeras efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Senare, vid okänd tidpunkt, har södra läktaren underbyggts med sakristia och biutrymmen.
1990 restaurerades tornets takstol och omläggning av takplåten på spiran.
2017 lades nytt golv av grå hyvlad kalksten i mittgångarna i långhus och korsarmar efter förslag av Barup & Edström arkitektkontor. Kalkstenen ersatte viktoriaplattor och heltäckningsmatta. Två bänkrader togs bort längst bak i norra korsarmen.