Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG GRÖNBY 43:1 - husnr 1, GRÖNBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GRÖNBY KYRKA (akt.)
2018-06-12
Historik
Kyrkan uppfördes under den stora kyrkobyggnadsperioden vid senare delen av 1100- talet i romansk stil och bestod då av långhus, smalare kor och absid i öster. Kyrkan hade förmodligen likt romanska kyrkor norr- och sydportal och högt sittande rundbågiga fönster. Under 1300-talet valvslogs kyrkan och kalkmålades 1325-1350 av den så kallade Snårestadsgruppen. Det är åtta kyrkor i södra Skåne med likartade målningar som sammanförts till denna grupp. Någon gång under medeltiden, eventuellt 1400-talet, förlängdes långhuset västerut med ytterligare en valvtravé och ett torn byggdes. Tornet byggdes om på 1700-talet.

Befolkningsökningen gjorde kyrkan för liten och på 1870-talet revs både kor och absid. Ett nytt tvärskepp med korsarmar mot norr och söder samt ett kor med femsidig avslutning uppfördes. Fönstren i långhuset förstorades och utfördes i spröjsat gjutjärn. Ritningarna var gjorda av domkyrkoarkitekt C G Brunius 1856 och 1866. Brunius var mångbegåvad och bl. a domkyrkoarkitekt, professor i grekiska, kyrkoherde, konsthistoriker och debattör. Han dominerande kyrkobyggandet under mitten av 1800-talet i Skåne. Han ritade fem helt nya kyrkor och gjorde om ett 60-tal. Brunius förespråkade medeltidsstilen och gick på tvärs mot den förhärskande nyklassicismen som Överintendentsämbetet förordade. Denna statliga myndighet hade ansvaret för utformningen av nya kyrkor. Brunius dog innan Grönby kyrka byggdes till.

Det finns odaterade ritningar av arkitekt Carl Möller som visar förslag på ett ombyggt torn med trappstegsgavlar och en hög spira. Förslaget som aldrig genomfördes är troligen från slutet av 1800-talet.
1902 byggdes ett pannrum under koret med en liten tillbyggnad för entré norr om absiden. Nytt golv med svarta och vita viktoriaplattor lades i kyrkorummet. 1927 lades tegeltak istället för plåttak. Blytaket behölls på absiden, men är senare bytt till annan plåt. 1928-30 upptäcktes kalkmålningarna som frilades och konserverades. Vid en omputsning 1980 upptäcktes rester av nord- och sydportalen vilka frilades. 2006 lades ett nytt golv av vita cementplattor med en svart fris i kyrkorummet. 2016 byttes eternittaket till patinerad titanzinkplåt på tornet med ny spontad underbrädning. Tornets taklag reparerades och vissa delar förnyades. Ljudluckorna och ytterdörr målades. Fasadputsen på tornet mjukblästrades för att ta bort för tätt färglager. Korset på torntoppen förstärktes.

Grönby kyrka var patronatskyrka under Dalby kloster. På 1500-talet vid reformationen övergick det i värdslig ägo. Grönby var moderförsamling och Anderslöv var annexkyrka fram till 1921 då det blev tvärtom. Kyrkoherden flyttade 1921 från Grönby prästgård till Anderslöv. 1921 avskaffades patronatsrätten.