Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG GYLLE 25:1 - husnr 1, GYLLE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GYLLE KYRKA (akt.)
2018-09-19
Historik
Kyrkan byggdes av sten troligen i början av 1100-talet. Den bestod då av rektangulärt långhus samt lägre och smalare kor i öster. Kyrkan hade likt romanska kyrkor norroch sydportal och små, högt sittande rundbågiga fönster. Västgaveln och långsidorna närmast gaveln murades om någon gång under medeltiden, kanske beroende av ett ras. Under senmedeltiden byggdes det nuvarande tornet och ett vapenhus framför
sydportalen. Tornet är byggt efter att västgaveln murades om. Koret valvslogs under medeltiden. Kyrkan har flera gånger reparerats, nedan följer ett urval från underhållsplanen. 1779 förstorades fönstren och nya fönster togs upp. Tornet har lagats många gånger, hörnen har murats om med tegel och murarna har försetts med dragjärn och ankarslutar. 1813 revs vapenhuset framför sydportalen som gjordes om till ett fönster. En ny ingång togs istället upp i väster på tornet. Vapenhus inrättades i tornets bottenvåning. Kyrkans utseende finns beskriven 1830. Koret hade stenvalv och långhuset brädvalv. Kyrkorummet hade fyra stora fönster på var långsida och ett i öster ovanför altaret. Golvet var täckt med tegel och gravhällar, under bänkarna låg brädgolv. I väster fanns en läktare med målningar av Kristus och apostlarna. 1833 togs fönster upp i tornets bottenvåning 1839 fick kyrkan orgel och en ny läktare byggdes.

Den stora befolkningsökningen gjorde medeltidskyrkan för liten. Gylle sockens befolkning nära fördubblades under 1800-talets första hälft. 1875 utvidgades kyrkan efter förslag av byggmästare Jacob Holmgren i Wemmerlöf. Ombyggnaden gjordes utan tillstånd från Överintendentsämbetet. Det medeltida koret revs, långhuset förlängdes med fem meter och ett nytt rymligt kor byggdes. De nya delarna byggdes med tegelväggar istället för sten som i de medeltida delarna. Hela taklaget förnyades. Kyrkorummet fick trävalv. Ny ytterdörr i tornet, ny dörr mellan vapenhus och kyrkorum. Nya pelare till läktaren som höjdes. Yttertaket belades med stickspån, vilket senare byttes till papptäckning, som 1915 byttes till nuvarande tegeltak. 1923 utvidgades orgelläktaren. 1959 upprättades ett omfattande förslag på ombyggnad av arkitekt Eiler Græbe. Det mesta av detta genomfördes dock aldrig på grund av ekonomiska orsaker. 1967 byttes träfönstren mot nya rundbågiga ekfönster med tonat glas efter förslag av Eiler Græbe. Vapenhuset i tornet som tidigare haft synliga bjälkar fick nytt slätt undertak. 1993 gjordes en murverksundersökning vid omputsning. En bit av norra fasaden murades om. 2004 gjordes ännu en murverksundersökning då stora delar av det medeltida murverket var blottat. Spår efter den tidigare sydportalen och vapenhuset hittades bland annat. Kyrkan har flera gånger kalkats om, senast 2018.