Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG KYRKOKÖPINGE 19:1 - husnr 1, KYRKOKÖPINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KYRKOKÖPINGE KYRKA (akt.)
2019-02-18
Historik
Kyrkan uppfördes av sten troligen under andra hälften av 1100-talet. Eventuellt byggdes kyrkan på en tidigare bronsåldersgrav. Kyrkan hade långhus, kor samt halvrund absid. Likt romanska kyrkor hade den norr- och sydportal och små högt sittande fönster. Absiden täcktes av ett hjälmvalv av sten. Ett litet fönster fanns i absiden. Det var öppet upp i nock eller plant innertak i långhus och kor. Murarna var oputsade både ut- och invändigt. Ungefär 100 år senare putsades kyrkan invändigt och försågs med kalkmålningar. Under 1300-talet slogs kryssvalv i kyrkan och dessa bemålades i slutet av 1400-talet. Västtornet och ett vapenhus framför sydportalen byggdes under senmedeltiden. Någon gång efter reformationen vitkalkades målningarna. Kyrkan försågs med altaruppsats och predikstol på 1600-talet.

Kyrkan har flera gånger reparerats, nedan följer ett urval från underhållsplanen. Större fönster togs upp under 1700-1800-talet. Kanske putsades kyrkan utvändigt i samband med detta. I en beskrivning från 1830 berättas att kyrkans olika tak då var täckta av koppar, bly och tegel. Dessa ersattes under 1830-40-talet av koppartak. 1834 togs en ny ingång upp i tornets västfasad. Sydportalen murades igen och fyra år senare revs vapenhuset framför sydportalen. Norrportalen var redan tidigare igenmurad. 1839 tillkom orgeln och orgelläktaren byggdes efter ritning av C G Blom Carlsson. Orgelfasaden var placerad i liv med läktarens framkant. Under 1890-talet tillkom rundbågsfriserna på fasaden.

1894 genomfördes en inre renovering. De medeltida kalkmålningarna upptäcktes men ansågs i för dåligt skick för att tas fram. Målningarna skadades när man högg i murverket för att få den nya putsen att fästa. Interiören dekormålades istället med oljefärg med bårder, marmorerade kvadrar och stjärnor. Inredningen målades över med ekådring. En nisch till dopfunten höggs upp i triumfbågens norra sida. 1896 ersattes stengolvet med nuvarande terrazzoplattor i svart och grått. Under 1930-talet fick kyrkan el och järnkaminen byttes till vattenburen centralvärme.

1960-63 genomfördes en omfattande invändig restaurering under ledning av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. På inredningen togs ekådringsfärgen bort och tidigare färgsättning togs fram av konservator Viking Lanje. 1890-talets dekormålningar på väggar och valv togs bort och de medeltida kalkmålningarna togs fram. Triumfbågens omfattning av kritstenskvader knackades ren samt lagades efter 1894 års ingrepp.

1984 putsades kyrkan om och i samband med det genomfördes en murverksundersökning av murarnas utsida. 1988 lades yttertaken om med ny kopparplåt och ny underlagspapp. Långhusets
takstolar förstärktes delvis. Solbänkarna avtäcktes med kopparplåt.

2003 putslagades och kalkfärgades kyrkan. Tidigare spritputsade gesimser och blinderingar slätputsades istället. En ny murverksundersökning kompletterade den tidigare från 1984. Tornets trapptinnar vändes med lutning inåt mot takfallet och murades delvis om. Hösten 2018 putslagades och kalkades kyrkan samt ett fönster på långhusvinden förnyades.