Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG LILLA SLÅGARP 8:1 - husnr 1, LILLA SLÅGARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LILLA SLÅGARPS KYRKA (akt.)
2018-03-01
Historik
Kyrkan är uppförd under 1800-talet på platsen för en riven medeltida kyrka troligen från 1100-talet. Den romanska kyrkan bestod helt traditionellt av rektangulärt långhus, smalare kor och en halvrund absid i öster. Kyrkan hade förmodligen likt romanska kyrkor norr- och sydportal och högtsittande rundbågiga fönster. Troligen byggdes ett brett västtorn redan under tidig medeltid och senare ett vapenhus framför sydporten. Likt många sockenkyrkor blev kyrkan för liten och byggdes till med en korsarm åt norr 1746 och en sakristia i öster 1760. På kyrkogården stod en klockstapel.

1815 var klockstapeln av trä på kyrkogården helt upprutten. Därför byggdes 1823 ett nytt smalare torn med lanternin i väster som ersatte klockstapeln och det tidigare breda västtornet. C G Brunius mätte upp och dokumenterade kyrkan 1847 och gjorde också tillbyggnadsförslag med nya korsarmar i norr och söder, utbyggt kor samt delvis nytt torn i typisk medeltidsinspirerad Bruniusstil. Det blev inget av tillbyggnaden. Istället beslutades 1863 att en helt ny kyrka skulle byggas för att rymma den växande befolkningen i socknen. Skånes befolkning ökade dramatiskt under 1800-talets andra hälft. Lilla Slågarp var inget stort samhälle på 1860-talet men en väckelserörelse drog genom Sverige. Prästen Per Lindsjö som arbetade 44 år i Lilla Slågarp var mycket engagerad och önskade en ny stor kyrka till sin församling. Enligt Ernst Frostin
samlade Lindsjö så många till kyrkan att folk fick stå i gångarna. I socknen fanns även tre andra byar. Byggmästare Per Sörensen i Lund utförde ritningarna till den nya kyrkan. 1867 påbörjades rivningen av den medeltida kyrkan och nybyggnaden som pågick till 1868. Stenmaterial från den gamla kyrkan återanvändes delvis i den nya kyrkan. Ett nytt långhus fogades till tornet från 1823 som var det enda som sparades av den äldre kyrkan. Kyrkan invigdes 1869 av biskop Flensburg. Stilen på kyrkan var inspirerad av C G Brunius med inslag av oputsade tegelmurar kring fönster och takgesimser. Kyrkan byggdes med långhus, smalare kor och två små utbyggnader intill koret för sakristia och förråd.

Kyrkan har flera gånger reparerats, nedan följer ett urval från underhållsplanen. Under 1930-talet lades målad järnplåt på taken. Taken hade tidigare varit täckta med bly och koppar, senare med papp. I-balkar sattes in under klockvåningen och ersatte de förstörda träbjälkarna. 1947 gjorde konstnär Jonas Fröding skisser till glasmålningar till kyrkans fönster. De utfördes aldrig men skisserna är uppsatta i kyrkan. Klockbocken reparerades med nya ekbjälkar.

1965 genomfördes en omfattande renovering efter förslag av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Det som utfördes var bland annat: Järnfönstren byttes till kopplade fönster med ekbågar. Golvet lades om med tegel, trä och sten i kortrappan på nya betongbjälklag. Två utbyggnader på ömse sidor om koret revs, de innehöll sakristia och förvaring. Prästingången i koret togs bort och ersattes med ett fönster. Orgelläktaren underbyggdes med ny sakristia och kapprum. Väggar och tak restaurerades och målades. Bänkarna förändrades för att bli bekvämare, ådrades ljusare och målades gröna invändigt. Pelarna målades röda. Oljeeldning och el installerades. Pannrum byggdes. Nya ljuskronor tillkom. Vid renoveringen genomfördes arkeologiska undersökningar. Den medeltida kyrkans grundläggning hittades, vilken var mest intakt på norra sidan. Fyra barnkistor av stenskivor från 1100-talet hittades intill den medeltida kyrkans södra mur.

1975 gjordes en yttre renovering med delvis omputsning av fasaden och kalkning. En arkeologisk murverksundersökning visade att äldre byggnadsdelar var återanvända i murverket. Två av ljudöppningarna i tornet var sekundärt tillkomna 1868. 2018 togs en ny dörr upp i den nordöstra långhusmuren för att göra kyrkan mer tillgänglig och fungera som utrymningsväg. Arbetet pågick vid inventeringen. Ritningarna gjordes av Barup & Edström arkitekter. Utanför dörren kommer en stenlagd yta av flammad bohusgranit att läggas på marken.