Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG VÄSTRA ALSTAD 26:1 - husnr 1, VÄSTRA ALSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA ALSTADS KYRKA (akt.)
2018-04-18
Historik
Kyrkan var ursprungligen en romansk kyrka byggd i slutet av 1100-talet eller början av 1200-talet. Den bestod då av långhus, smalare kor och absid i öster. Kyrkan hade förmodligen likt romanska kyrkor norr- och sydportal och högtsittande rundbågiga fönster. Senare under medeltiden, 1200-1300-talet, tillfogades ett torn i väster med ett trapphus i norra tornmuren. Valv slogs i tornet, förmodligen under 1300-talet och troligen även i övriga kyrkan. Valvribborna målades i en sandstensimitation med grå och bruna ränder.

Tornet raserades efter hand ner till första våningen och nuvarande torn byggdes 1780. Tornet ersatte då en klockstapel av trä som stått på kyrkogården. Tanken 1780 var att tornet skulle prydas av en spira men på grund av ekonomin blev det ett lägre enklare tak som fortfarande är kvar.

1841 revs långhuset och ett nytt, betydligt bredare, långhus byggdes. Ritningarna är signerade J.W. Gerss. De två kolonnraderna i nya kyrkan anses markera den gamla kyrkans murar. Kyrkan fick nya bänkar och en färgsättning i grått och vitt. Gerss (1784-1844) var utbildad på Konstakademin och anställd på Överintendentsämbetet. Han är främst känd som konstnär och tecknare.

1892 revs även det medeltida koret och absiden. Långhuset förlängdes med ytterligare tre fönsteraxlar åt öster samt en halvrund låg sakristia. Ritningen var gjord av Henrik Sjöström. Ny öppen bänkinredning som målades i ekådring sattes in samt ny altarring. Nytt golv lades med viktoriaplattor i långhus och kor. De stora fönstren försågs med glas i starka färger. Ett rosettfönster gjordes i koret. Henrik Sjöström (1856 -1934) var elev och medarbetare till Helgo Zettervall och övertog senare hans kontor. Sjöström har ritat ett stort antal byggnader i Lund och restaurerat ett 40-tal kyrkor.

Kyrkan har flera gånger reparerats, nedan följer ett urval från underhållsplanen.
1913 byggdes en ny orgelläktare vilken byggdes om på 1930-talet.
1928, 1936 och 1946 försågs fönsterna i kor, långhus och sakristia med glasmålningar av konstnär Per Månsson.
1937 fick torntaket urtavlor mot alla väderstreck. Ritningarna utfördes av Eiler Græbe.

Under 1940-talet gjordes en större renovering efter handlingar av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe. Den innebar bland annat att orgelläktaren till den äldre orgeln i tornet togs bort och det medeltida tornvalvet frilades därmed. Tegelgolvet i tornet lades om och liknande golv lades i långhusets sidogångar. Ett äldre tegelgolv från 16-1700-tal hittades i tornet. Tegelgolvet i tornet som lades blev lagt i samma mönster som det äldre golvet. En ny vägg sattes upp under orgelläktaren där förråd och trappa skapades. Bänkarna byggdes om och gjordes bekvämare. Altaruppsats och predikstol konserverades och ursprunglig färgsättning togs fram. Ett dopaltare tillkom.

På 1960-talet gjordes en renovering av arkitekt Torsten Leon-Nilsson. Inredningen sanerades från insekter. Ett nytt altare murades och nytt furugolv lades innanför altarringen. 1981 knackades putsen ner på tornet och murarna undersöktes. Tornmurarna var uppförda av gråsten och hörnkedjorna i norr och söder var murade av sandstenskvadrar på bottenvåningen. Huvudentrén i tornet är sekundärt tillkommen.
1995 installerades oljefyllda radiatorer. På 2010-talet isolerades tunnvalvet på vinden